Rejser til Menorca

Har du hørt om stenkasternes øer? Nej vel, men du har nok hørt om Balearerne eller De Baleariske Øer, og de første mennesker på disse øer var så eminente til at kaste med sten, at øerne fik navnet Balearerne efter ordet ballein, der betyder kaste eller slynge. Sådan er der så mange anekdoter rundt om i verden om, hvordan stednavne er opstået. Escapeaway er specialister i rejser til Menorca, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller i ferieboliger under din rejse.  

Velkommen til Menorca med Escapeaway.

Alle har hørt om og rigtig mange har besøgt den bedst kendte ø i øgruppen Balearerne, nemlig Mallorca. En del har også været på Ibiza, mens Menorca er den temmelig ukendte lillebror, der helt bestemt er et besøg værd, og er du bare lidt nysgerrig efter at finde ud af, hvad forskellen mellem evigt populære Mallorca og lidt oversete Menorca er, så rejs med Escapeaway på opdagelse hos lillebroren.

Uspoleret, idyllisk, gyldne sandstrande, turkisblåt vand

Det lyder som en fortærsket kliche benyttet i utallige turistbrochurer, men ordene gælder i høj grad for Menorca. Her kan man bryste sig af 216 km meget forskelligartet kystlinje fra de forrevne klipper og rødlige strande i nord til de indbydende gyldne strande på sydkysten, hvor du kan vælge mellem de lange brede strande eller finde din helt egen lille vig omgivet af de karakteristiske Middelhavs-fyrretræer – og én ting har de alle til fælles, nemlig Middelhavets krystalklare vand.

Det selvsamme vand kommer meget nemt til at blive omdrejningspunktet, når ferien går til Menorca. Dykkerentusiaster har i årtier valfartet til øen, og det fantastiske liv under havoverfladen kan også opleves på snorkleture. Du kan få vidunderlige oplevelser på en tur i kajak eller på en sejlbåd, og ganske almindelige ”badedyr” vil elske at boltre sig i bølgen blå, hvis temperaturer er noget mere behagelige end dem, vi har heroppe mod nord.

Menorca til lands

Menorca kan også byde på en masse godt ”til lands”. Her er et helt specielt landskab, som UNESCO i 1993 udnævnte til et særligt naturbeskyttelsesområde med en spændende flora og fauna. En udflugt til fods, på cykel eller på hesteryg på de afmærkede stier og ruter, er en god måde at komme til at kende disse fascinerende omgivelser på. Mest speciel er S'Albufera d'Es Grau Nature Reserve, et tilflugtssted for mange vand- og trækfugle, som også er et af det sydlige Europas vigtigste vådområder.

En anden af Menorcas attraktioner er dens arkæologiske og kulturelle arv, og for nu at tage det arkæologiske først, så kan Menorca byde på nogle forhistoriske levn, som du ikke må gå glip af. Nogle af øens mest bemærkelsesværdige ”bygninger” er Navetas, kollektive gravmonumenter som for eksempel Es Tudons Naveta, der ligger nær byen Ciutadella, og de op til 25 meter høje stentårne, Talayots, som du kan finde rundt om på øen. Og så er der Taula’erne, som blev benyttet til frugtbarhedsritualer, der blandt andet involverede ofringer af husdyr. Alt dette stammer fra tiden mellem årene 1.000 og 650 f. Kr.

En omskiftelig historie

Som så mange andre øer i Middelhavet har Menorca ført en omskiftelig tilværelse. Før vores tidsregning var det stormagten Rom, der satte sig på Menorca og grundlagde et par af de byer, Mahon og Ciutadella, som den dag i dag er de vigtigste på øen. For 1500 år siden blev den besat af englænderne, så af muslimske maurere, dernæst fulgte kongedømmet Catalonien, tyrkerne var her, englænderne vendte tilbage, franskmændene kom på fransk vist og endelig i 1802 blev Menorca igen en del af Spanien – man kan blive helt forpustet af sådan en remse.

Menorcas byer er meget forskellige

Alle disse fremmede satte deres præg på forskellige måde, og det gør det ekstra spændende at gå på opdagelse i Menorcas byer. Øens næststørste by er den charmerende Ciutadella med en vidunderlig gammel bydel omgivet af de oprindelige bymure. Her kan du slentre rundt og beundre de statelige palæer, hvoraf mange stadig er i de oprindelige adelslægters eje, slå dig ned på et sted med udendørsservering og betragte ”livets gang i Lidenlund” og måske kigge indenfor i domkirken, Catedral de Santa Maria.

I den anden ende af øen, længst mod øst, finder du Mahon (eller Maó, som den også kaldes), som englænderne gjorde til hovedstad i 1722 under den engelske besættelse, og det var der en væsentlig årsag til, nemlig byens helt enestående naturhavn, der er den største af sin art i Europa. På verdensplan overgås den kun af Pearl Harbour på Hawaii-øerne. Du bør også besøge den charmerende, gamle fiskerby, Fornells, på nordysten, hvor du i byens mange restauranter kan smovse i alt godt fra havet, og det indebærer også øens nationalret, caldereta de langosta – friskfanget hummer tilberedt i suppe med lokale urter. MUMS!

Lokale specialiteter

Det er altid sjovt at gå på jagt efter lokale specialiteter på ferierejsen, og på Menorca er en af dem den dejlige ko- og fåremælksost, Queso Mahon, som fås i forskellige varianter alt efter hvor længe, den har lagret. Du kan også få den tilsat urter. Den lokale udgave af den kendte chorizo er Sobrasada, som menorcinerne spiser med brød og honning – den sammensætning kan du jo forsøge dig med.

Englænderne satte under deres besættelse i 1700-tallet et meget tydeligt fingeraftryk på Menorca – de lærte den lokale befolkning at fremstille (og drikke) gin, der i dag er Menorcas største eksportvare! Hvor du andre steder i Spanien nyder et glas sangria, vil det her være et naturligt valg at bede om en pomada, der er gin med citron-lemonade og masser af is eller en pellofa, hvor du får gin med et stænk soda og en citronskive. Du kan besøge Destilerias Xoriguer, der ligger ved havnefronten i Mahon, og få lidt mere at vide om (og måske smage på) denne menorcinske specialitet.

Hvordan rejser du til Menorca

Der er i skrivende stund ingen direkte rutefly til Menorca, men fine flyforbindelser via for eksempel Barcelona eller Palma. Hvis du flyver til Mallorca kan du eventuelt tage færgen videre til Menorca. Det giver jo en oplagt mulighed for at kombinere ferien med et ophold på begge øer. Der er flere daglige forbindelser mellem Alcudia på Mallorca og Ciutadella på Menorca og 1 ugentlig forbindelse mellem Palma og Mahon. Få flere informationer om hvordan du rejser til Menorca med færge her.

Med Escapeaway kan du bruge den smarte søgemaskine til at booke en nem og sikker rejse til Menorca. Vælg mellem afrejse fra lufthavnene i København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg, med en mellemlanding undervejs. Vi finder billige flybilletter med rutefly og sætter dem sammen med udvalgte hoteller i Menorca, og med mulighed for at supplere med en lejebil - alt samlet i én pakkerejse, som er sikret af rejsegaranti.

>> Læs også om rejser til Ibiza her

Rejsemål på Menorca

 • Ciutadella
  2 hoteller
  I Ciutadella vil du på en spadseretur rundt i byens smalle brostensbelagte, gader stadig tydeligt fornemme atmosfæren fra storhedstiden, hvor dette var Menorcas hovedstad. I dag er charmerende Ciutadella takket være sin størrelse og beliggenhed ... nær øens bedste strande et ideelt rejsemål. Læs mere
 • Santo Tomas
  2 hoteller
  Badebyen Santo Tomas på Menorcas fantastiske sydkyst, er det ideelle rejsemål for dig, der længes efter en afslappende strand- og solferie ved det azurblå middelhav. Samtidig har du en perlerække af øens bedste seværdigheder indenfor din rækkevidde.
 • Son Bou
  1 hotel
  Son Bou er med sin kilometerlange, gyldne strand og de omkringliggende bakker et ægte middelhavsparadis. Stranden er faktisk en af de største på Menorca, men alligevel er Son Bou et familievenligt og fredeligt rejsemål, der er ideelt til en ... afslappende badeferie. Læs mere
 • Ferreries ligger centralt på Menorca omgivet grønne bjerge og lange slugter. Det er et område, som indbyder til oplevelser i det fri. Denne charmerende landsby har dog også i sig selv meget at byde på, og der er ikke langt ud til kystens idylliske strande.

Populære hoteller på Menorca

Spanien, Menorca, Son Xoriguer
9,1
Fabelagtigt
272 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 55 km
 • Nærmeste strand: ca. 500 m
 • Pool (evt. sæsonåben)
Spanien, Menorca, Sant Lluis
9,5
Fabelagtigt
415 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 8 km
 • Nærmeste strand: ca. 4.6 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
Spanien, Menorca, Santo Tomas
9,2
Fabelagtigt
386 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 27 km
 • Nærmeste strand: ca. 400 m
 • Pool (evt. sæsonåben)

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de mange seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie på Menorca. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder på Menorca, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål i Spanien. God fornøjelse og god rejse!

Naveta d´Es Tudons

De Baleariske Øer er kendte for deres sagnomspundne megalotiske monumenter; og Naveta d'Es Tudons, der er en kammergrav af sten, er et af de mest bemærkelsesværdige af slagsen og en af Menorcas største seværdigheder.

Kammergraven, der er den største og bedst bevarede på Menorca og er opført på listen over spansk kulturarv, tjente som ossuarium (benhus) mellem 1200 og 750 f.Kr. Det nedre kammer i graven blev brugt til opbevaring af de døde efter kødet var blev fjernet fra knoglerne, mens det øverste kammer sandsynligvis blev brugt til tørring af nyligt placerede lig.

Kammergraven ligger på den vestlige del af øen - på vejen fra Ciutadella de Menorca til Mahón - og er tilgængelig for besøg (dog ikke selve gravens indre, der er lukket for offentligheden). 

El Toro

El Toro, som også er kendt under sit spanske navn Monte Toro, er det højeste punkt på Menorca med sine 342 meter. Bjerget, der ligger på den cenrtale del af øen, kun 3 kilometer fra byen Es Mercadal, er hjemsted for en kloster-kirke, Verge del Toro, og en Jesus-statue foran klostret, der strækker sine arme ud mod de menorcanere, der døde i den spansk-marrokanske krig i det tyvende århundrede.

Mange lokale mener, at El Toro, der har været genstand for pilgrimsrejser siden det 13. århundrede, er Menorcas religiøse og spirituelle centrum, endnu i dag valfarter katolikker til stedet for at tilbede deres helgen, 'Verge del Toro', hvis festdag er den 8. maj, eller ære Jomfru Maria. 

Bjergets top, som kan nås enten med bil eller til fods, byder desuden på en fantastisk udsigt over de smukke landskaber på øen.

Cala Mitjana

Cala Mitjana, beliggende i Ferrerías kommune på den sydøstlige del af øen, er en af de smukkeste bugter og strande på Menorca. Bugten, som er let at nå fra en af byerne med bil, er idyllisk omgivet af fyrretræer og stranden har fint, hvidt sand, som også har gjort den til et populært sted at tilbringe en hel strand-dag. Det krystalklare vand i bugten og de rolige omgivelser har desuden gjort stedet til et populært og sikkert sted at bade og svømme.

 

Information om Menorca

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Menorca, såsom øens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie på den spanske feriø. Informationen er udelukkende ment som inspiration og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Menorca er en del af øgruppen De Baleariske Øer, beliggende i Middelhavet, omkring 208 kilometer fra Barcelona på det spanske fastland.

Øens navn stammer fra sin størrelse (menor=mindre), der konstasterer med den større nabo-ø Mallorca (maior=større fra latin), for mens Menorca er på 702 kvadratkilometer, så er Mallorca på 3640 kvadratkilometer. Afstanden mellem Menorca og Mallorca (der er hovedøen blandt de Baleariske Øer) er omkring 90 kilometer.

Menorca har omkring 95.000 indbyggere (mod Mallorcas omkring 860.000) og en befolkningstæthed på 135 per kvadratkilometer (mod Mallorcas 240 per kvadratkilometer).

Klima og vejr

Ligesom de andre Baleariske Øer har Menorca et typisk middelhavsklima med varme somre og milde vintre. De varmeste måneder i året er juli og august med gennemsnitlig 25 grader, efterfulgt af juni med 22 grader i gennemsnit, mens de de koldeste måneder i året er januar og februar med 11 grader i gennemsnit, efterfulgt af december og marts med 12 grader i gennemsnit.

Mest nedbør er der i november måned med 88 mm i gennemsnit, efterfulgt af oktober med 85 mm i gennemsnit, mens der er mindst chance for at løbe ind i et regnvejr i julimed gennemsnitligt 7 mm, efterfulgt af august med 12 mm i gennemsnit.

Sprog

Der er to officielle sprog på Menorca; catalansk og spansk. Det mest benyttede sprog blandt de lokale er dog en lokal version af catalansk kaldet menorquí, men de fleste menorcanere taler flydende spansk som andetsprog. Tilflyttere fra det spanske fastland taler ofte kun spansk (hvis de ikke er fra Catalonien) eller standard-catalansk (hvis de fra Catalonien).

En undersøgelse foretaget i 2014 viste, at 53,5% af øens indbyggere identificerede sig som catalansk-talende, 36,7% som spansktalende og 7,7% som tosprogede.

Rejser til Spanien

Læs mere om Spanien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Spanien her

Andre links