Rejser til Tjekkiet

Når man i dag rejser til Tjekkiet, er det nemt at glemme, at dette smukke land for årtier siden var gemt væk bag jerntæppet, som adskilte vestens frie demokratier fra de kommunistiske stater under det sovjetiske diktatur. På den tid var Tjekkiet lukket land for de fleste vesterlændige, men her mere end 30 år efter Berlinmurens fald har Tjekkiet indtaget en ny rolle som et af Europas mest attraktive og interessante rejsemål.

Med en perlerække af maleriske, historierige byer og utallige romantiske slotte samt ikke mindst en storslået natur, er Tjekkiet således et af de rejsemål i Europa, som enhver bør besøge mindst én gang i livet. Til trods for sin forholdsvis beskedne størrelse, kan Tjekkiet blandt andet bryste sig af hele 12 af UNESCO's verdensarvssteder. Det inkluderer charmerende Prag, der med rette kan beskrives som en af Europas mest fascinerende hovedstæder.

Det er da også netop Prag, som de fleste af Tjekkiets besøgende først stifter bekendtskab med. Men selvom du i Prag finder et væld af kulturelle, arkitektoniske og historiske seværdigheder, venter der dig også mange store oplevelser uden for landets hovedstad. Eventyrlige slotte, imponerende monumenter, idylliske middelalderbyer og nogle af Europas smukkeste naturområder er således blot nogle af de seværdigheder, du kan glæde dig til at udforske på en rejse til Tjekkiet.

Seværdigheder og oplevelser

Herunder har jeg kort beskrevet nogle af de mange oplevelser, som venter dig på en rejse til Tjekkiet. Hvis du vil læse om de mange andre seværdigheder i Tjekkiet, anbefaler jeg dig at besøge vores rejseblog, hvor du kan finde spændende artikler dette og vores andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Prags borg

Det er ikke uden grund, at Prag er den mest populære destination i Tjekkiet. En storbyferie i den smukke hovedstad kan nemt gå med blot at gå fra den ene seværdigheder til den anden. En af de mest iøjefaldende er Prags borg, som takket være dens placering på en høj kan ses fra de fleste steder i byen. Slotsområdet er større end man umiddelbart tror. Afsæt derfor god tid til dit besøg, så du udover Sankt Vitus Katedralen og Sankt Georges kirken også kan se de smukke haver.

Karlsbroen

Af hovedstadens talrige broer er Karlsbroen fra det 13. århundrede uden tvivl den mest stemningsfulde. Med mindre du står meget tidligt op eller er sent ude, får du den nu til dags ganske vist ikke helt for dig selv. Det er ikke desto mindre en unik oplevelse at gå over den 520 meter lange bro, der om dagen er fuld af liv med gademusikanter og souvenirsælgere, mens den om aftenen er ideel til en romantisk slentretur.

Kutná Hora

Prag er langt fra den eneste by, som det er værd at opleve i Tjekkiet, langtfra. Omkring 80 km øst for hovedstaden ligger for eksempel sølvbyen Kutná Hora, som i sin tid var en stærk konkurrent til Prag. I dag er den en af de mest besøgte byer i landet takket være den fantastiske arkitektur, som afspejler den rigdom de omkringliggende sølvminer tilførte i sin tid tilførte byen. Her bør du blandt andet besøge den spektakulære katedral og det makabre knoglekapel, hvis du ikke er sart.

Vandreferie

Der er et fremragende netværk af afmærkede vandrestier i Tjekkiet med nogle for alle. Næsten uanset hvilket område du rejser til, kan du derfor købe et vandrekort hos den lokale boghandel og gå på eventyr. I Krkonoše Nationalpark og i Jizera-bjergene tæt på den Polske grænse venter for eksempel enestående, uspoleret natur, som du om sommeren kan udforske til fods og om vinteren på ski.

Læs mere

Rejseguide om Tjekkiet

Her får du lidt nyttige informationer om Tjekkiet, som forhåbentlig kan tjene som inspiration til din ferie i dette spændende centraleuropæiske land. Bemærk at oplysningerne i denne lille rejseguide udelukkende er ment som inspiration, og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker flere tips din rejse, vil jeg anbefale dig også at tjekke vores blog, hvor du kan finde mange spændende artikler om Tjekkiet og vores andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Historie

Tjekkiet er ikke noget stort land, men på grund af sin centrale beliggenhed i hjertet af Europa har landet alligevel en lang og til tider dramatisk historie, hvor skiftende folkeslag og hære har forsøgt at underligge sig området. Næsten lige fra de første keltiske stammer indtog det, der i dag udgør Tjekkiet, til landet blev en del af det Habsburgske monarki, har de skiftende herskere efterladt en håndgribelig arv i form af utallige flotte borge og slotte. Det kan næsten virke som om, at enhver bakke eller bjergtop i Tjekkiet har sin egen fæstning eller romantiske sommerpalads. Alene i hovedstaden Prag findes der over fyrre slotte, hvoraf flere er åbne for offentligheden.

Til trods for at Tjekkiet (Tjekkoslovakiet) blev annekteret og besat af Nazityskland under 2. verdenskrig, slap landet for de ødelæggende luftbombardementer, der ramte flere af nabolandene. Derfor er Tjekkiet med sine mange velbevarende, gamle bydele, slotte og borge det ideelle rejsemål for dig, som er historisk interesseret. Tjekkiet er dog ikke kun et land med en rig historie, men også et land som er i en stadig udvikling. Siden jerntæppets fald i 1989 og "fløjlsskilsmissen" fra Slovakiet i 1993 har Tjekkiet således udviklet sig til en moderne nation, der som medlem af både EU og Nato orienterer sig ud mod verden. Samtidig formår tjekkerne dog på fin vis at holde deres stolte traditioner i hævd. Det kan du for eksempel opleve på  sommerens festivaler, hvor øllet flyder frit og der spilles op til dans.

Mad og drikke

Kulinarisk er det ikke til at komme uden om, at Tjekket især er kendt ude i verden for sine øl. Sådan har det været siden de første Urquell-pilsnere blev tappet i 1842. De internationalt anerkendte ølmærker har dog de senere år fået stærk konkurrence på hjemmemarkedet af talrige mikrobryggerier, som har skabt en fornyet interesse for traditionel brygningsmetoder. Lægger du vejen forbi en af Tjekkiets mange pubber, finder du derfor ofte et øludvalg, der er næsten overvældende med talrige mærker du med garanti aldrig har hørt om. Tjekkerne er et af verdens mest øldrikkende folkefærd, så der er gode chancer for at møde den lokale befolkning over et glas af de gyldne dråber.

Det traditionelle køkken domineres af solide, mættende retter, som især om vinteren eller efter en aktiv dage med vandring i bjergene er et naturligt valg, når der skal varme tilbage i kroppen eller du har opbygget en glubsk appetit. Der er dog i Prag og andre større byer efterhånden et godt udvalg af restauranter og caféer med mere internationale, lette retter på menuen. Ligesom herhjemme finder du selv i små byer ofte et par pizzariaer.

Der er ikke nogen fast kutyme for at give drikkepenge, men er du tilfreds med betjeningen, er det normalt at lægge omkring 10 procent ekstra. På pubber og andre simple spisesteder rykker man typisk sammen med bordene, hvis der er mange gæster.

Vejret

Tjekkiet er en indlandsstat og har således ingen kyster, men til gengæld talrige floder såsom Elben og Donau. På grund af dets fastlandsklima oplever man i Tjekkiet relativ stor forskel mellem sommer og vinter med varme somre og kolde, snerige vintre. Men på grund af landets bjergrige natur er der dog en del lokal variation. Når det midt på sommeren er hedt nede i det sydlige lavland, kan det således være nødvendigt at finde overtøjet frem oppe i de kølige bjergegne mod nord.

Det er til dels takket være de meget varierede landskaber, at vejret i Tjekkiet generelt bedst kan beskrives ustadigt. Selv om sommeren må man derfor være forberedt på byger, og om vinteren kan solen pludselig bryde frem med sin varme og gøre det nødvendigt at skille sig af med det varme overtøj. Der er således ikke som sådan noget "bedste tidspunkt" at rejse til Tjekket på. Sommerhalvåret er ganske vist mest populært, men gode skiområder og julemarkeder gør ligeledes vinteren til en attraktiv årstid for et besøg. Foråret, hvor temperaturerne hurtigt begynder at stige i maj, er ideelt til en vandreferie. Ligeledes er det normalt med klare, lune dage et godt stykke ind i oktober.

Transport

Der er gode forbindelser til landets største lufthavn, Václav Havel Airport Prague, fra Skandinavien. Skal du på ferie i hovedstaden, er det derfor nemt. Vil du også udforske resten af landet, er der gode busforbindelser fra Prag til landets andre større byer. Ligeledes er der togforbindelser til de fleste dele af landet, men bortset fra på hovedstrækningerne kan det være en langsommelig affære. I mange tilfælde er bilen derfor den nemmeste måde at komme omkring på. Du kan takket være moderne betalingsmotorveje komme hurtigt omkring, men når du bevæger dig ud i afsidesliggende egne ad mindre, lokale veje, må du forvente en svingende vejstandard, som giver længere rejsetid.

Nyttige links

Det officielle turistkontors hjemmeside

Læs mere

Rejsemål , Tjekkiet

Find rejsen til Tjekkiet her

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér