Rejser til Tjekkiet

Der venter dig masser af eventyrlige oplevelser på en ferie i dette smukke, centraleuropæiske land. Tjekkiet bugner således af smukt bevarede seværdigheder fra flere epoker. Den lunefulde hovedstad, Prag, er kendt som "byen med de 100 tårne" og er da også et spektakulært syn. Byen har tiltrukket kunstnere og komponister på jagt efter inspiration i århundreder.

 

Siden kommunismens fald i 1989 har Tjekkiet - og især dets spændende hovedstad Prag - udviklet sig til et af Europas mest populære rejsemål. Mens du er her, bør du prøve den berømte øl. Det siges, at her er lige så mange slags pilsnerøl, som der er barer og restauranter! Det er desuden rigtig nemt at rejse til Tjekkiet, enten med fly, tog eller i egen bil.

 

Velkommen til Tjekkiet med Escapeaway, vi er specialister i rejser til Tjekkiet, hvor du bor på nøje udvalgte hoteller i din ferie. Bestil rejsen online og kombinér de bedste priser på flybilletter med vores udvalgte hoteller med gode anmeldelser - så har du en pakkerejse til Tjekkiet som er sikret af Rejsegaranti.

 

>> Læs også om rejser til Polen
>> Læs også om rejser til Ungarn

Rejsemål i Tjekkiet

 • Gæstebedømmelser 9,3
  Prag
  56 hoteller
  Den Tjekkiske Republiks smukke hovedstad, der betragtes som en af Europas smukkeste byer, har virkelig mange pragtfulde historiske og kulturelle seværdigheder. Den gotiske og bøhmiske barokarkitektur vil danne en næsten magisk ramme om din ferie i Prag.

Populære hoteller i Tjekkiet

Tjekkiet, Prag
9,0
Fabelagtigt
758 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 18 km
 • Afstand til centrum: ca. 0 m
 • Internetadgang/Wi-Fi
Tjekkiet, Prag
9,4
Fabelagtigt
4619 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 16 km
 • Afstand til centrum: ca. 500 m
 • Internetadgang/Wi-Fi
Tjekkiet, Prag
9,2
Fabelagtigt
6248 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 18 km
 • Afstand til centrum: ca. 200 m
 • Internetadgang/Wi-Fi

Mad og drikke

Tjekkiet er kendt for sine mange fremragende øl, sine rige supperetter og for sine mange sammenkogte specialiteter, ikke mindst den verdensberømte, sammenkogte ret, gullash. Jeg har her udvalgt et par af de kulinariske specialiteter og typiske retter og drikke, som du kan smage på, når du er på ferie i Tjekkiet. God appetit og god rejse!

Gullash

Hvis man skal nævne én ret, der kendetegner Tjekkiets køkken, må det nødvendigvis blive den samenkogte ret, gullasch (eller guláš, som den hedder på tjekkisk), der uden sammenligning er den mest berømte, tjekkiske ret, og af mange tjekkere betragtes som deres nationalret.

Retten har en lang historie, der efter sigende kan spores helt tilbage til det 9. århundrede, hvor den blev opfundet af hyrder, mens de arbejdede langt væk fra deres hjem. Historien lyder, at hyrderne i mangel på et køkken tørrede kødet fra et af deres dyr i poser, som var fremstillet af et fårs mave, og bagefter tilsatte kødet vand og krydderier i det, der antages at have været den første primitive udgave af retten.

Nu om dage er retten anderledes sammensat og består som regel af kød (der kan være oksekød, kalvekød, svinekød eller lam), kartofler, løg, hvidløg, porrer, og i visse tilfælde paprika (der dog først blev en del af retten i det 16. århundrede, da krydderiet kom til Europa) og tomater (der også er en ny og valgfri ingrediens, der først blev tilføjet retten i den første del af det 20. århundrede), der blandes og koges sammen og bagefter serveres med kartoffelmos, brød, nudler eller makaroni.

Kulajda

Tjekkiet er kendt for dets mange gode og solide supper - og man må sige, at supperetten svícková, som også kaldes svícková na smetane, er både velsmagende og har den soliditet, som kendetegner de tjekkiske supperetter generelt.

Suppen består normalt af fløde, kartofler, kepaløg, kommen, æg og svampe (ofte champignoner), der tilberedes omhyggeligt sammen og til sidst udgør en kompakt, men meget velsmagende blanding, der for danskere nok kan vække minder om en kraftigt udvidet version af champignonsovs.

Obložené chlebícky

Har du nogensinde prøvet den tjekkiske pendant til dansk smørrebrød? Med Obložené chlebícky har du chancen; retten består af skiveskåret hvidt brød (i modsætning til vores rugbrød), der har et godt lag smør på, og som derefter kan tilføjes forskelligt slags pålæg, såsom skinke, pølse, skiver af hårdkogt æg, ost, agurk, tomat, fiskepasta, salater, peberfrugt, radiser og persille.

Obložené chlebícky sælges undertiden som snackfood fra madboder under festivaler og i barer, men retten serveres som regel som en forret eller som et mellemmåltid i de tjekkiske hjem og på de tjekkiske restauranter.

Tjekkisk øl

I udlandet er Tjekkiet kendt for sine mange fremragende øl  - og det er ikke kun udlændinge, der værdsætter de tjekkiske pilsnere; begejstringen deles af tjekkerne selv, for faktisk er Tjekkiet det land, der har det største forbrug af øl i verden.

Øllen har en lang historie i Tjekkiet, der går helt tilbage til landets klostervæsen i 900-tallet, hvor de første moderne øl begyndte at blive produceret (selv om historiske fund viser, at en eller anden form for ølproduktion foregik fra tiden omkring de slaviske folkevandringer).

I dag er de mest populære ølmærker i Tjekkiet; Pilsner Urquell, der blandt andet er kendt for at have produceret verdens første pilsner; Staropramen, der er Tjekkiets andenstørste ølproducent, og hvis hovedkvarter er lokaliseret i hovedstaden Prag; og Budweiser Budvar, der - som navnet antyder - er mest kendt for sine fremragende budweiserøl.

Andre populære ølmærker i Tjekkiet er Krušovice, Starobrno, Breznák, Zlatopramen, Lobkowicz, Bernard og Svijany.

Bittere og tjekkisk rom

Tjekkiet er dog ikke kun kendt for de mange gode øl. Landet producerer også andre drikke med alkohol af stor kvalitet. Én af de mest kendte af disse drikke er de to bittere, Fernet Stock og Becherovka. Spiritussen Tuzemak, der traditionelt markedsføres som "tjekkisk rom", men er lavet af kartofler (eller sukkerroer), er også en populær drik blandt landets indbyggere.

Der findes også en anden populær drink, hvor drikken Fernet Stock blandes med tonic og derefter kaldes "Bavorák" eller "Bavorské pivo" (og som bogstavelig talt betyder "bayersk øl").

Kofola

En af de mere specielle drikke, du kan møde på din ferie i Tjekkiet, er drikken Kofola. Kofola er en sodavand, som blev opfundet i det kommunistiske Tjekkoslovakiet som en erstatning for Coca-Cola, der af det kommunistiske styre var nægtet adgang til landet. Da kommunismen brød sammen, nød drikken imidlertid så stor popularitet blandt befolkningen, at man fortsatte med at producere den. Sodavanden ligner i smag Coca-Cola, men er knap så sød som dens amerikanske forbillede.

Hvordan booker du en rejse til Tjekkiet med Escapeaway?

Brug søgemaskinen til at søge blandt vores håndplukkede hoteller i Tjekkiet. Kombinér med en flybillet med rutefly fra København, Aalborg, Billund, Aarhus eller Hamburg, supplér evt. med en lejebil og få det hele samlet i en pakkerejse, som er sikret af Rejsegaranti. Sådan er en ferie med Escapeaway.

Prag, vuggen for tjekkisk kultur

 

De fleste, der besøger Tjekkiet, starter med at rejse til Prag, centrum for tjekkisk kultur og en af Europas mest fascinerende byer. Prag byder på en næsten intakt middelalderkerne med gotisk arkitektur, der sender dig 500 år tilbage i tiden - Karlsbroen fra det 14. århundrede, der forbinder to historiske kvarterer over floden Vltava, med slotsvoldene og spirerne på Sankt Vitus-katedralen ovenfor er en af byens mest populære seværdigheder. Men byen byder på meget mere end historie: Den er et vigtigt centrum for landets kulturelle tilbud og hjem for en nyskabende restaurantscene.

 

Slotte og chateaux'er

 

Tjekkiets placering i hjertet af det tidligere østrig-ungarske imperium betyder, at landet gennem tiden har stiftet bekendtskab med adskillige, plyndrende stammer, invaderende hære og triumferende dynastier. Denne turbulente fortid har efterladt landet med en rig kulturarv bestående af hundredevis af slotte og chateaux'er - næsten uanset hvor du befinder dig, synes der at være en fæstning med mange tårne højt hævet over en by eller et romantisk sommerpalads idyllisk beliggende midt i et velplejet parklandskab. Antallet og variationen af de tjekkiske slotte er ganske enkelt imponerende med alt fra dystre, gotiske ruiner, der klamrer sig til svimlende bjergtoppe til majestætiske, barokke palæer fyldt med de fineste møbler, som datidens europæiske håndværkere kunne tilbyde.

 

Folklore & Traditioner

 

Tjekkiet er måske nok en moderne, fremadskuende nation, der har fuld fart ind i fremtiden som en del af EU og NATO, men det er samtidig også et land, der er rigt på traditioner. Dette er mest tydeligt i Sydbøhmen og Mähren, hvor en stadig blomstrende folkekultur for alvor kommer til live i sommerfestivalperioden. I denne tid ifører lokale fra Ceský Krumlov til Telc og Mikulov sig de traditionelle folkedragter og finder de gamle musikinstrumenter frem - og vinglas - for at synge og danse, så det er en sand fryd. Disse gamle traditioner er et af de bedste eksempler på 'levende historie' i Tjekkiet, og folk rejser gerne hjem fra de store byer for at deltage.

 

Øl er Gud

 

Siden opfindelsen af Pilsner Urquell i 1842 har tjekkerne været kendt for at producere nogle af verdens bedste øl. Men de internationalt berømte ølmærker - Urquell, Staropramen og Budvar - har fået kamp til stregen på hjemmebane af adskillige, regionale øl fra mikrobryggerier, der afspejler en fornyet interesse for traditionel brygning. Aldrig før har Prags pubber kunnet tilbyde en så bred vifte af øl - nu skal du også holde udkig efter mærker som Kout na Šumave, Svijanský Rytír og Velkopopovický Kozel.

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Tjekkiet, såsom landets geografi, befolkning, religion og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie i Tjekkiet. Der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Tjekkiet grænser op til Tyskland mod vest, Østrig mod syd, Slovakiet mod øst og Polen mod nordøst. Den Tjekkiske Republik dækker et område på 78.866 kvadratkilometer og har 10,6 millioner indbyggere, hvoraf ca. 1,3 millioner af dem bor i landets hovedstad og største by, Prag. Andre større og betydningsfulde byer er Brno, Ostrava og Pilsen.

Det tjekkiske landskab er meget varieret. Bøhmen, beliggende i den vestlige del af landet, består af et bassin drænet af floden Elben og Vltava-floderne, som for det meste er omgivet af lave bjerge, herunder Krkonošes-bjergene (der er en del af bjergkæden Sudeterne). Det højeste punkt i landet, Snežka på 1.603 meter, er placeret i denne del af landet.

Moravia, beliggende i den østlige del af landet, er også ret kuperet og rummer også indsunkne områder på grund af Morava-floden og Oder-floden.

Religion

Tjekkiet har en af de mindst religiøse befolkninger i verden, idet den dominerende del af befolkningen enten erklærer, at de ikke har en tilknytning til eller tro på en bestemt religion (under kategorien "uerklærede") eller erklærer, at de ikke er religiøse (i kategorien "areligiøs"). 

Hele 44,7% af befolkningen erklærer, at de ikke har tilknytning til en religion, mens 34,5% erklærer, at de er areligiøse. 10,5% erklærer sig katolikker, mens 2,2% er protestanter eller tilhørende andre kristne trosretninger. 6,8% erklærer, at de er troende, men specificerer ikke deres tro, og 1,4% erklærer sig enten troende af "ukendte religioner" eller af "andre religioner".

Klima og vejr

Tjekkiet har et tempereret kontinentalklima med varme somre og kolde, overskyede og snefulde vintre. Temperaturforskellen mellem sommer og vinter er forholdsvis høj på grund af den geografiske position langt fra havet.

Når du rejser til Tjekkiet, så er det varmeste tidspunkt på året juli måned med gennemsnitligt 18 grader, efterfulgt af august med 17 grader i gennemsnit, mens januar med -1 grad i gennemsnit er den koldeste måned på året, efterfulgt af december med 0 grader i gennemsnit.

Mest nedbør finder du i i månederne juli og maj med gennemsnitligt 69 mm, mens januar og februar er de mindst regnfulde måneder i året med 20 mm i gennemsnit.

 

Hvad siger gæsterne i Tjekkiet?

9,3
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 72 anmeldelser