Rejser til Brno

Brno ligger i det sydøstlige Tjekkiet, hvor floderne Svitava og Svratka løber sammen. Det er med knap 380.000 indbyggere den næststørste by i landet og  hovedby i regionen Sydmähren. Brno blev grundlagt omkring år 1000 og fik officielt status af by i 1243. I dag er den regionens kulturelle knudepunkt. Her ligger adskillige vigtige historie og kulturelle institutioner såsom museer og gallerier.  Samtidig er her især takket være de omkring 89.000 universitetsstuderende i dag et livligt café- og natteliv.

En rejse til Brno er en chance for at nyde en perfekt kombination af historie og moderne storbyliv. Sammenlignet med den tjekkiske hovedstad, Prag, som hvert år modtager millioner af besøgende fra udlandet, er Brno et mere ubeskrevet blad. Netop fordi Brno endnu ikke er særlig kendt blandt turister, slipper du her for samme grad af trængsel og overpriser.

Der er desuden masser at se og opleve på en rejse til Brno. Ikke mindst i bymidten, som har mange smukke og gamle bygninger. I løbet af året er byen desuden vært for talrige kultur- og sportsarrangementer. Et af de mest populære er den international fyrværkerikonkurrence, som afholdes hvert år i slutningen af maj og begyndelsen af juni - Ignis Brunensis. Den tiltrækker hver dag mellem 100.000-200.000 besøgende til byen.

Seværdigheder

Uanset hvornår på året du rejser til Brno, er her masser at opleve med attraktioner for både voksne og børn. Den centrale del af Brno er et dejligt område, som du nemt kan udforskes til fods. Hvis du foretrækker at komme lidt hurtigere omkring og måske også ud til de ydre dele af byen, er det en god idé er at købe et BrnoPas, som giver dig fri offentlig transport, gratis adgang eller rabatter på adgang til mange attraktioner.

Er din rejse til Brno blot en weekend, kan det være svært at vælge blandt de mange seværdigheder. En af de mest iøjefaldende historiske attraktioner, som med rette også er en af byens mest besøgte, er Spilberk Slottet. Det ligger oppe på 290 meter høj bakketop lige vest for den gamle bykerne. Slottet, som  stammer fra det 13. århundrede, er i tidens løb blandt andet blevet brugt som fængsel.

Har du børn med på rejsen, kan det også anbefales at bruge et par timer VIDA! Science Centre. På dette museum er der mange sjove aktiviteter for videnbegærlige børn (og voksne). Til de lidt større børn og teenagere er det makabre ossuarium (benhus) ved Skt. Jakobskirken også en uforglemmelig oplevelse. Her har man i middelalderen samlet de knoglerester af op imod 50.000 døde.

En anden unik seværdighed i Brno, men af noget nyere dato, er den modernistiske Villa Tugendhat. Interesserer du dig den mindste smule for arkitektur og design er det et must at besøge denne flotte villa på rejsen til Brno. Villaen blev bygget i årene 1929–1930 af ægteparret Greta og Fritz Tugendhat efter et design af den tyske arkitekt Ludwig Mies van der Rohe. Den ses i dag som en banebrydende prototype på moderne arkitektur i Europa og er optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Villaen kan besøges på guidede rundvisninger.

Restauranter og shopping

Det er inde i den stemningsfulde, gamle bymidte, at du finder den største koncentration af restauranter og caféer i Brno. Der er rig mulighed for at finde steder med klassiske tjekkiske retter på menuen, men også steder med en mere internationalt præget stil. Den indre by er også scene for byens natteliv, der inkluderer et godt udvalg af barer og klubber, der især tiltrækker byens mange studerende.

Du kan dog også sagtens have en lidt mere rolig aften i byen. Der er for eksempel talrige ølbarer at vælge mellem og mulighed for at besøge et lokale bryggeri.

Udflugter

Du kan sagtens bruge et par dage på at udforske attraktionerne i Brno. Har du mere tid på rejsen, er der også meget at se omkring byen. Søger du naturoplevelser, kan det varmt anbefales at besøge Moravský kras, et beskyttet naturområde lige nord for Brno. Der er utallige drypstenshuler i kalkstensbjergene i dette område, hvoraf en god håndfuld er åbne for offentligheden.

Inden for kort afstand af Brno kan du også besøge adskillige flotte slotte. Hvis du vil, kan du også sagtens lave en dagstur til Wien eller Bratislava i henholdsvis Østrig og Slovakiet, når du rejser til Brno.

Rejser til Tjekkiet

Læs mere om Tjekkiet og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Tjekkiet her

Hoteller i Brno