Rejser til Tyrkiet

Med sin beliggenhed lige midt imellem Europa og Asien, skal Tyrkiets betydning igennem årtusinder bestemt ikke undervurderes. Istanbul er for længst blevet taget fra romerne, og osmannerne har trukket sig tilbage, og hver sommer ankommer nu en hær af turister, for at nyde godt af Tyrkiets solskin, kebab og fortryllende kultur.

Når man rejser til Tyrkiet første gang får man sig som oftest et kulturchok. Så tæt på det Europa vi kender, og alligevel så fremmed og eksotisk som destinationer, der ligger meget længere væk. Fra storbyen Istanbul mellem to verdensdele og to have, til sydkystens badebyer Alanya og Antalya - Tyrkiet er et charmerende sammensurium af kulturer, som byder besøgende velkommen med åbne arme og høj kvalitet.

I de mest populære ferieområder i Tyrkiet finder man lækre resorts, som er bygget indenfor de seneste år, og er man interesseret i golf, findes kun få steder i verden som kan byde på flere topklasse-baner end Belek-området, som ligger lige øst for Antalya i det område som også kendes som Den Tyrkiske Riviera, og dermed nemt kan nås med fly fra fx. Billund, Aalborg, København eller Hamburg.

En ferie i storslåede Tyrkiet byder på gyldne strande, spor fra oldtiden og kulinariske oplevelser i særklasse. Vælg en moderne badeby fyldt med underholdningsmuligheder eller måske en afsides bugt til en rolig ferie. Alternativt kan du drage på et afslappende krydstogt i Tyrkiets skærgård i en traditionel gulet. Med et ben i både Asien og Europa, giver landet dig det bedste fra begge kontinenter lige fra Istanbuls moderne natteliv og mode til den mystiske Sufi-kultur i Konya.

Forvent strålende solskin i sommermånederne og milde temperaturer om vinteren. Temperaturen er svinger i løbet af året mellem 10-34 ° C

  • Kendisspottere: Fest med det internationale jet-set ved havnefronten Halikarnas i Bodrum - det er verdens største udendørs klub.
  • Historisk interesserede: Rejs tilbage til romertiden i ruinbyen Ephesus.
  • Eventyrere: Få dit livs sus med et tandem-paraglide ved Ölüdeniz og driv langsomt ned mod den frodige lagune.

Inspiration og fakta

Uanset om du vil have en afslappende badeferie, shoppe på kryddermarkederne og i de travle basarer eller en historisk oplevelse, kan en ferie i Tyrkiet opfylde dine ønsker.

Langs den ægæiske kyst kan du fordrive dagene i solen på det silkebløde sand eller hvis det skal være lidt mere energisk, tage en sejltur til en af de omkringliggende græske øer. Kos er for eksempel kun en kort tur væk, hvis du vil kombinere flere destinationer. En oplagt chance for at forkæle dig selv.

De fleste badebyer i Tyrkiet byder på bådture og katamaran-krydstogter, så du kan udforske denne mellemøstlige labyrint fra vandet, og som en ekstra bonus betyder det, at du får mulighed for at opleve den smukke tyrkiske kystlinje lidt på afstand. På Kekova kan du endda tage på en tur, der tager dig til at en sunket romerske by på havbunden - et sikkert hit for historie-entusiaster og vandhunde.

Hvis du er fan af arkæologiske opdagelser, må du ikke gå glip af de lykiske grave i Myra, den ødelagte by Ephesus og korsfarerens favorit, Skt. Petersborgen, som deler Bodrums to bugter.

Alternativt, hvis du er mere interesseret i nydelse end fortiden, bør du opleve et traditionelt tyrkisk bad. Fuld af bobler, skum og damp, vil du gå derfra med følelsen af at være skinnende ren, poleret og klar til en aften i byen. Slip tøjlerne i Side med dens uovertrufne barer og klubber, drag til Antalya og oplev Middelhavets største flydende natklub eller hold den traditionelle stil med mavedans i Bodrum.

  • Sprog: Der tales tyrkisk, men mange steder er de også gode til tysk og engelsk.
  • Valuta: Tyrkiske lire (TL).
  • Lokal tid: Tyrkiet er 2 timer før GMT tid. Man har siden 2016 ikke brugt vintertid i Tyrkiet. Dvs. at når det er vintertid i Danmark, er Tyrkiet 2 timer foran. Ved dansk sommertid er Tyrkiet kun 1 time foran.
  • Flyv til: Der er mange internationale og indenlandske lufthavne i Tyrkiet. Antalya International Airport benyttes, hvis du skal bo i Antalya eller Belek. Længere mod vest kan Dalaman International Airport bruges ved ferier i Marmaris og Fethiye, og Milas-Bordum Lufthavn ved ferier omkring Bodrum. Istanbul har to lufthavne.
  • Flyvetid fra Danmark: 3-4 timer
  • Rejsevejledning for Tyrkiet finder du hos Udenrigsministeriet

Vejr og klima

Med så stort et land som Tyrkiet varierer klimaet en del fra øst til vest. Istanbul byder på varme somre med en gennemsnitstemperatur på 30 ° C, men vintrene i Tyrkiet kan til tider være kolde og regnfulde, og der kan forekomme encifrede temperaturer.

Langs Middelhavets kyster er somrene typisk varme og solrige, og vintrene regnfulde men milde, ligesom det er tilfældet i Grækenland og det sydlige Italien. Forår (april til juni) og efterår (september til november) er det bedste tidspunkt at rejse til Tyrkiet. Alt langs kysterne lukker ned mellem oktober og april.

Sortehavskysten i Tyrkiet er mild og regnfuld om sommeren, og kølig og regnfuld om vinteren. Bjergene mod øst bliver meget kolde om vinteren og der falder ofte sne, mens somrene er milde og bjergene er derfor mest tilgængelige mellem juni og september. Det sydøstlige Tyrkiet byder på tørre og milde vintre og meget varme somre, nogle gange op over 40 ° C. Det anatolske plateau er køligere om sommeren og kan blive ganske koldt om vinteren.

Landet er opdelt i syv forskellige regioner: Marmara, Sortehavskysten, Det østlige Anatolien, Sydøstlige Anatolien, Centrale Anatolien, Middelhavet og Det Ægæiske Hav. Tyrkiets klima er lige så alsidigt som dets kultur! Hver region har sit eget klima afhængigt af dens beliggenhed i forhold til bjergkæderne og havet.

Marmara, Det Ægæiske Hav og Middelhavskysten byder på middelhavsklimaer med lange, varme og indbydende somre og milde, våde vintre. Derfor er feriesteder som Antayla, Alanya, Belek, Bodrum og Gumbet de mest populære solresorts blandt turister.

Den østlige del af Tyrkiet er bjergrig og har et mere europæisk klima med varme somre og kolde snefulde vintre.

Det centrale Tyrkiet har stegende hede somre og lav nedbør hele året med frysende kolde vintre. For eksempel er der i de bjergrige områder i Malatya temperaturer fra 38 °C om sommeren til ektremt lave temperaturer på minus 43°C om vinteren.

Kultur og historie

Der finder et vælg af kulturelle og religiøse festivaler sted året rundt, og ofte er de er en af de største oplevelser på ferien i Tyrkiet. Hvis du ønsker at undslippe det grå decembervejr, byder de årlige Mevlana-festivaler på to uger med en bred vifte af danse.

Du kan eventuelt også time dit besøg i Tyrkiet med Mesir Senlikleri festivalen om foråret, en fest, der har rødder mere end 450 år tilbage i tiden, eller en anden underholdende forårsbegivenhed, den internationale Istanbul Tulipanfestival. Der er også masser af filmfestivaler året rundt lige fra Ankara Filmfestival i marts til Golden Saffron Dokumentarfilmfestival i september. Ligegyldigt hvorfor eller hvornår du kommer til smukke Tyrkiet, bør du opleve en festival, hvis du kan!

Istanbul er i det hele taget et godt sted at starte en ferie med arkæologiske og kulturelle oplevelser i Tyrkiet. Lad dig imponere af kuplen på den smukke Hagia Sophia i hjertet af byen og udforske det osmanniske Topkapi-palads. Rejs tilbage til grækernes og romernes tid med et besøg på en af de mest berømte steder i Tyrkiet, oldtidsbyen Efesos på den ægæiske kyst nær Kusadasi.

Andre steder der er værd at besøge er den romerske Hierapolis i Pamukkale og byen Bergama i Izmir-provinsen inde i landet. Hvis du har set filmen Troy eller læs Homer i skolen, bør du besøge Trojas ruiner, der blev opdaget af en tysk arkæolog i det 19. århundrede. Tyrkiets lange historie strækker sig dog over mere end bare oldtidens grækere. Nordøst Antalya ligger for eksempel Çatalhöyük, som er resterne af en af verdens første byer.

Tyrkiets antikke ånd er ikke til at overse. Det er den uendelige kystlinje med maleriske landsbyer, smukke strande og de livlige ferieområder heller ikke. Læs her om et par af de mange store og spænde seværdigheder du kan opleve på en rejse til Tyrkiet.

Et land som Tyrkiet der dels ligger i Europa, dels i Asien, har meget forskelligt at byde på. Først og fremmest et storslået landskab med bakkedale, store bjerge, ørkener og frugtplantager. Hittitterne, Grækerne, Romerne, Byzantinere, Seldsjukkerne, Osmannerne, Armenierne og en bunke andre små civilisationer har alle haft indflydelse på Tyrkiets kultur, arkitektur og kunst. Idag er Tyrkiet, med sin tusinde kilometers lange strandkyst, gode mad og spændende kultur, en af verdens største turistdestinationer.

Nord for Istanbul, finder man slagmarkerne ved Gallipoli, som har spillet en vigtig rolle i den moderne historie. Her kan du vise respekt for ofrene for massakren i Tyrkiet under 1. verdenskrig.

Tyrkiets tidlige historie er præget af invasioner af egyptere, grækere, persere og romere, hvilket har resulteret i en højagtet historisk arv, såsom de store ruiner på Troja langs den anatolske kyst. Hittitterne dannede den første egentlige civilisation, men måtte til sidst bukke under for grækernes invasion fra vest i år 1250 f.Kr samt for persernes invasion fra øst i år 550 f.Kr. Til sidst overtog Alexander den Store hele regionen i år 330 f.Kr. Efter hans død, etablerede Gallerne en slags hovedstad i Ankara i år 279 f.Kr. og Romerriget medførte en vis stabilitet i regionen. Omkring år 324 havde Kejser Konstantin etableret Konstantinopel, nu kendt som Istanbul, som hovedstad i det østromerske rige, og det Byzantinske Rige steg i graderne i takt med at det vestlige imperium forfaldt.

Kristendommen fik dog aldrig rigtigt fat i regionen. Da det romerske imperium efterhånden begyndte at falme, var en ny leder på vej op fra syd. Profeten Muhammed begav sig afsted fra Mekka med ”en besked fra Allah om at sprede budskabet om islam” og i år 669 havde islams krigere erobret det meste af Mellemøsten og Nordafrika, og begyndte at udfordre herskerne af det Byzantinske Rige. Omkring det 11. århundrede havde de tyrkiske seljukker overtaget magten fra romerne. Foruroliget over udbredelsen af islam, stormede de europæiske korstoge til for at opløse seljukkernes overtag, men korsfarerne var mere interesserede i det Hellige Land og seljukkerne overlevede indtil slutningen af det 13. århundrede.

Det Osmanniske Rige udsprang af tyrkiske krigere, som flygtede fra den mongolske invasion. I 1453 var osmannerne, under ledelse af Mehmet Erobreren, stærke nok til at overtage Konstantinopel. På dette tidspunkt havde islam vundet rodfæste i regionen, Istanbul havde udviklet sig til en fantastisk by og imperiet havde vokset så vidt som til Ungarn og Egypten. Selvom sultanerne klyngede sig til deres magt i de næste 500 år, faldt imperiet dog gradvist. Én efter én gjorde de besatte områder oprør og brød fri; grækerne tog kampen op for frihed i 1832, efterfulgt af serberne, bulgarerne, rumænerne, albanerne, armenierne og araberne. En katastrofal beslutning om at samarbejde med tyskerne under 1. verdenskrig skulle sætte en stopper for deres magt i regionen.

Med ulmende nationalisme i luften, ledte den osmanniske general Mustafa Kemal, senere kendt som Atatürk, det tyrkiske folk ind i Uafhængighedskrigen (1920-22). Sultanstyret var afskaffet og Atatürk tilvejebragte den berømte modernisering af Tyrkiet; han indførte en grundlov som blandt andet fordømte flerkoneri og nedtonede islams indflydelse, og han indførte det romerske alfabet samt hævede det uddannelsesmæssige niveau i landet.

Hans efterfølger, Ismet Inönü, formåede at erklære Tyrkiet neutral under 2. verdenskrig og ledte landet igennem processen til at blive et ægte demokrati. Oppositionens demokratiske parti vandt valget i 1950, 1960 og igen i 1970. I 1980 blev landet sat i stå på grund af politiske magtkampe og uroligheder. Oprørsgrupper støttet af Sovjetunionen eller fanatiske muslimske oprørsgrupper skabte ravage i landet og militæret var nødt til at gribe ind. Ved frie valg i 1983, gik magten til et parti til højre for midten, og landet nød godt af en højkonjunktur som varede op igennem 1980’erne. Men i løbet af 1990’erne vendte Tyrkiet tilbage til en hverdag præget af politisk ustabilitet, ofte under indflydelse af religiøse overbevisninger.

Med en tvivlsom håndtering af menneskerettigheder, en usikker økonomi og en fortsat konflikt med kurderne, har Tyrkiet formået at forstyrre sine egne chancer for at blive medlem af EU, på trods af landets store ønske derom. Tyrkiet er ligeledes på kant med NATO-medlemmer, når det drejer sig om støtte til regionale konfrontationer

Antikke byer og templer

Ved Marmarishavet i Tyrkiet finder man udgravningerne ved Troja, som afslørede 9 antikke byer, den ene oven på hinanden, og dateret helt tilbage til år 3000 f.Kr. Længere mod syd finder man Efesos, som med Dianatemplet betragtes som et af