Rejser til Alanya

Alanya, som ligger med udsigt ud over det turkisfarvede Middelhav og med de smukke Taurusbjerge i baggrunden, var engang anerkendt som en af højborgene i det vidtrækkende osmanniske imperium. I dag er det blevet en populær ferie-destination for både par og familier, der vil kombinere en strand- og badeferie med god gastronomi, kultur og historie og masser af muligheder for en aktiv ferie. Book din rejse til Alanya med Escapeaway i dag!

Med sin dejlige placering og subtropiske klima - tørre somre og milde vintre - er Alanya en af de mest populære feriedestinationer i Tyrkiet. Det er også her man finder mange af de bedste strande i Tyrkiet samt den flotte Seljuk-arkitektur i byen. Alanya ligger ca. 140 km øst for storbyen Antalya, som har den største lufthavn i regionen, og hvortil mange af charterflyene typisk ankommer. Herfra fortsætter de rejsende så til Alanya i bus eller lejebil. 

 • Tips til historie-interesserede: Gå på opdagelse i områdets unikke historie - besøg f.eks. det berømte røde tårn eller Seljuks gamle skibsværft 
 • Tips til en badeferie: Med op til 14 timers solskin om dagen i sommermånederne vil du have masser af tid til at slappe af eller nyd det varme Middelhav på en af Alanyas gode strande.
 • Tips til nattelivet: Hvis du gerne vil gå i byen under din ferie, har du muligheden her, især på klubberne og barerne ved havnen.  

Byen er vokset med i takt med den stigende turisme, og har i dag omkring 250.000 indbyggere, heraf 10.000 ikke-tyrkiske fra resten af Europa som har bosat her. I dag har Alanya også sin egen lufthavn, Gazipasa Alanya, der ligger ca. 42 km uden for byen, så det er blevet meget nemmere at rejse hertil. Alanyas smukke beliggenhed på Tyrkiets middelhavskyst har været et eftertragtet område langt tilbage i historien - helt tilbage til dengang den romerske politiker og general Marcus Antonius gav området som bryllupsgave til sin elskede Kleopatra i 44 f.Kr.

Alanyas landskab er præget af den lange azurblå kystlinje og de smukke Taurusbjerge, som omkranser byen og forbliver snedækkede selv i de varmeste sommerperioder. Hvis du vil opleve noget andet end strand og bjerge, kan du tage på en tur hen over den klippede halvø, der afgrænser byen fra de kendte strande Cleopatra og Damlatas, og her se et landskab, der er præget af eventyrlige huler og deres omgivende vegetation. På en klar dag er det muligt at se den nordlige del af Cypern fra Alanya.

>> Tip: Læs om vores all inclusive-hoteller i Alanya her

Strand - og badeferie

Når man rejser til Alanya kommer man også til en del af Den tyrkiske Riviera, som er kendt for dens store udbud af fremragende strande og varmt badevand i det turkisblå Middelhav. Derudover byder området på utallige vandsports-aktiviteter, såsom vandski, parasailing og bananbåd for blot at nævne tre muligheder.

Ud over den smukke Alanya-strand byder området på gode strande i det nærliggende Side og Belek, med havtemperaturer, der ofte når helt op på 30 grader om sommeren.

Vejret

Alanya har et typisk middelhavsklima med relativt milde vinte og varme somre, hvor temperaturerne når op på 32 grader i august. Havbrisen fra Middelhavet gør dog, at det sjældent bliver uudholdeligt varmt, selv når temperaturerne topper. Der kan godt blive koldt om vinteren, men selv i de koldeste og mest regnfulde vintermåneder ligger temperaturen på et - for nordboere - forholdsvis behageligt sted mellem 10 og 20 grader - og regnen bliver altid afløst af sol. Du kan rejse til Alanya året rundt, men særligt hvis du vil spille golf eller vandre i bjergene er forår og efterår fantastiske årstider.

Aktiv ferie

Der er masser af gode muligheder for en aktiv ferie, når man rejser til Alanya. Ridning, ture i jeep, eller opstigning til toppen af de fantastiske Taurus-bjerge er blandt de mange muligheder, du vil møde på en ferie i Alanya. Du kan enten vælge at udforske Taurus-bjergene på en hel dags off-road trekkingtur, der anses for at være blandt Alanyas bedste udflugtsmuligheder, med det lokale Jeep Safari-selskab; eller du kan tage på en ridetur i bjergene. Hvis du mere er til vandsports-relaterede aktiviteter, er der mulighed for rafting, canyoning og dykning i området omkring Alanya. 

Maden

Det er rimeligt at sige, at det tyrkiske folk er forelsket i mad og går meget op i deres gastronomiske traditioner, og du vil få rig lejlighed til selv at opleve det på de mange gode restauranter i Alanya, der serverer et bredt udvalg af retter, som spænder fra lokale tyrkiske retter, over velkendte middelhavsretter, der også kendes fra f.eks. Grækenland, til udenlandske retter - mexicanske, japanske og skandinaviske - som er tilpasset områdets mange udenlanske gæster.

Natteliv

Selv om Alanya har en gammel historie, er det først inden for nyere tid, at byen er vokset og blevet til et populært rejsemål - og i takt med, at alle disse nye besøgende fra forskellige dele af verden er kommet til byen, er antallet af barer er vokset og byen har fået et pulserende natteliv. De fleste barer finder du ved stranden og i havne-området. Det er her barerne og klubberne holder sent åbent - og det er her, du endda kan være heldig at finde et par steder, der ikke lukker før solnedgang, hvis du er en rigtig nattefugl.

Lokal transport

Med dolmus: En dolmus (minibus) giver stor fleksibilitet og er nem at komme rundt med i Alanya, eftersom du kan hoppe på og af den, når du vil. 

Til fods: Hvis du vil undgå at skulle stå og vente på en bus eller en dolmus, er byen ikke større end at du også nemt kan komme rundt i byen til fods.

 • Sprog: Tyrkisk
 • Valuta: Tyrkisk lira (TRY)
 • Lokal tid: Alanya er en time foran dansk tid
 • Flyv til: Gazipasa Alanya Lufthavn (GZP) 42 km fra byen eller Antalya Lufthavn(AYT), 125 km fra byen
 • Flytid: Ca. 4 timer 

>> Læs også om restpladser og afbudsrejser til Alanya her

Hoteller i Alanya

Populære hoteller i Alanya

Tyrkiet, Antalyakysten, Alanya
9,2
Fabelagtigt
806 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 42 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Pool (evt. sæsonåben)
Tyrkiet, Antalyakysten, Alanya
9,1
Fabelagtigt
176 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 42 km
 • Nærmeste strand: ca. 1.3 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
Tyrkiet, Antalyakysten, Alanya
9,2
Fabelagtigt
318 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 42 km
 • Nærmeste strand: ca. 300 m
 • Pool (evt. sæsonåben)

Sådan booker du en billig rejse til Alanya med Escapeaway

Med Escapeaway kan du bruge den smarte søgemaskine til at booke en nem og sikker rejse til Alanya i Tyrkiet. Vælg mellem afrejse fra lufthavnene i København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg, enten direkte eller med en mellemlanding undervejs. Vi finder billige flybilletter med rutefly og sætter dem sammen med udvalgte hoteller i Alanya, og med mulighed for at supplere med en lejebil - alt samlet i én pakkerejse, som er sikret af rejsegaranti.

Kultur og historie i Alanya

Alanya, tidligere Alaja, ligger på østsiden af Antalya-golfen med et lille bjerg og et flot Seljuk slot i baggrunden. Modsat kysten stiger landskabet næsten uden stop til toppen af Ak Dagi bjerget (2.647 m.).

Alanya, kendt i antikken som Korakesion, var en kilikisk grænsefæstning på grænsen til Pampylia. I det andet århundrede f.Kr. opførte Diodoros Tryphona, et piratoverhoved, en fæstning på bakkedalen. Dette stod indtil det blev ødelagt af Pompey i den sidste periode af hans kamp mod Middelhavets pirater. Byen blev nu under romersk styre og blev senere givet til Cleopatra af Antony. I 1221 overgik styret til Seljuk. Alaeddin Keykubad byggede en storslået fæstning på forbjerget (færdigbygget i 1231) og transformerede byen til en vigtig søfartsbase.

En rejse til Alanya handler ikke kun om strand- og badeferie med god mad og masser af sol. Byen og området byder også på spændende historiske og kulturelle seværdigheder og begivenheder. 

Du kan f.eks. opleve den årlige Alanya Internationale Kultur og Kunst Festival, som finder sted i sidste weekend af maj.

Dim-hulen og Alanya slot er også et besøg værd, mens du skal beregne både mere rejsetid og planlægning, hvis du vil besøge de historiske kalkstensterrasser i Pamukkale, Anemuriums antikke by og de berømte klippeformationer i Kappadokien.

I Alanyas gadebazarer sælges interessante souvenirs og varer til rimelige priser - og i rådhusets tehave finder du en af byens oversete perler.

Oplevelser og udflugter

Der er mange ting at opleve i - og omkring - Alanya. Du kan f.eks. ligge på byens smukke strand, gå på opdagelse under jorden i de vidunderlige Damlatas-huler eller besøge det historiske slot med dens velbevarede tårne.  Alanya har en lang historie, og har formentligt eksisteret som bosættelse tusindvis af år. Der er mange historiske seværdigheder i Alanya, som f.eks. fæstningen på bakken, der blev bygget af Seldshukkere i år 1200. Det er dog solen, og strandene ved Alanya der først og fremmest tiltrækker turisterne, og her er der også et stort udvalg af aktiviteter såsom windsurfing, dykning og parasailing. 20 km fra Alanya findes desuden Europas største vandpark Sealanya.

Anamur

Øst for Antiochia ad Cragum fører kystvejen mod Cape Anamur, det sydligste punkt i Anatolien, kendt som Anamurion. Her finder man rester fra borge, teatre, bade og begravelsespladser. Anamur ligger på østsiden af Cape Anamur, ved foden af Taurusbjergene ca. 4 km op ad Sultan Suyu floden. 7 km længere oppe ligger Anamur-slottet (Anamur Kalesi, Mamure Kalesi) med en imponerende udsigt over kysten. Fæstningen var en af de mest berygtede og frygtede fæstninger i det starten af Middelalderen og blev efterfølgende udvidet og forstærket af korsfarerne. Indkapslet af formidable mure med 36 flot-bevarede runde eller firkantede tårne og en parapet der kan nåes gennem trapper i muren. Hovedindgangen til slottet er igennem et tårn på vestsiden.

Citadel Hill

En lille kurvet vej går igennem Alanyas gamle bydel og klatre op ad Citadel Hill til en stor gårdplads. I den nordlige ende står slotsmoskeen (Kale Camii) og ruinerne af en korsformet Byzantinsk kirke. I den sydlige ende står et fyrtårn opført i år 1720. Stedet tilbyder en fantastisk panoramaudsigt ud over Middelhavskysten med de mange spredte huse i Alanya, frugtplantagerne og Ak Dagi bjerget.

Damlatas-grotten

I 1948 opdagede arbejdsmænd ved foden af forbjerget i Alanya denne grotte. Grotten indeholder kæmpe limstensformationer næsten 15 m. høje. Grotten holder en konstant temperatur på 22°C hele året rundt. Radioaktiviteten og det høje koncentrat af kuldioxid (fem gange højere end normalt) gør grotten populær blandt lokale der lider af astma og bronkitis.

Den gamle bydel i Alanya

Alanyas nærmest ranglede gamle bydel stammer fra Seljukkerne og den Osmanniske periode og ligger mellem de nedre og mellemste sydlige fæstningsmure. Den mere moderne bydel strækker sig langs kysten nordøst langs forbjerget og siver ud blandt frugtplantager.

Det røde tårn

En vej løber igennem den gamle bydel i det sydlige Alanya langs kysten ud til Kizil Kule (Det røde tårn - genopbygget i 1948). Tårnet er en 46 m. høj ottekantet struktur med sider på 12,5 m. hver. Den massive hjørnebastion blev bygget for Alaeddin Keykubad i 1225 af Aleppo-arkitekten Ebu Ali som også var ansvarlig for slottet i Sinop. Tårnets formål var at beskytte Seljuk skibsværftet sydpå.

Seljuk skibsværftet

Seljuk skibsværftet i Alanya blev brudt ud af klipperne i 1227 og er fornyeligt blevet restaureret. Bygningen har 5 store hvælvede sale 42,5 m. lange og 7,7 m bredde med forbundne buede indgange. Her byggede Alaeddin Keykubad de krigsskibe der gjorde det muligt for ham at udvide sin magt i det østlige Middelhav. Træ til skibene kom fra Taurus-bjergene som var meget tæt bevoksede dengang. Skibsværftet blev brugt helt indtil omkring 1950.

Belen

På bredden af en lille bugt, ca. 35 km. fra Alanya, ligger ruinerne af den gamle Syedra. Rester fra den byen (bade, kirkegårde og dele af bymure) kan ses tæt på vejen og på den tilstødende bjergside mens man højere oppe og lidt nordøst har udsigt over Sedir Çayi fra toppen af de stejle klippevægge. Man kan se endnu flere ruiner i Belen/Demirtas (Yenidamlar).

Antiocheia ad Cragum

Ruinerne af denne oldtidsby ligger omkring 65 km. øst for Alanya, lidt væk fra kystvejen og tæt på landsbyen Güney. Den romerske by, kendt som Cragus i Antikken, ligger højt på en klippe der kaster sine store skygger ned i havet. Ganske mange strukturere er bevaret og flere ruiner findes på hældningen ned mod havnen. Disse inkludere agora’en (kolonnaden) og andre ruiner fra den nedre bydel. En stor middelalderborg ligger højt på klippen og giver udsigt over det hele.

Alanya Slot

Alanyas berømte vartegn blev bygget i det 13. århundrede og ligger i 250 meter højde på en klippefyldt halvø, hvorfra der er en fantastisk panoramaudsigt over det glitrende, turkisfarvede Middelhav.

Besøg Det Røde Tårn

Det mest berømte tårn på Alanya Slot er Det Røde Tårn. Tårnet er omgivet af hyggelige små butikker og caféer.

Tag på en dagstur til Manavgat

Hvorfor ikke tage en dagstur ud af Alanya til den nærliggende by Manavgat, som ligger mindre end en time væk? Her kan du se pittoreske, traditionelle bygninger og storslåede vandfald i naturskønne omgivelser.

Begivenheder

 • For kultur-interesserede: I maj afholdes Alanya Internationale Kultur og Kunst Festival med en række gadeshows og udstillinger i byen.
 • For jazz-interesserede: September måned byder på den årlige jazz-festival ved Det Røde Tårn.
 • For kunst-interesserede: I november afholdes det årlige symposium Alanya Wood Sculpture med en lang række udstillinger af træ-skulpturer.

>> Find en luksusferie i Alanya her

Rejser til Tyrkiet

Læs mere om Tyrkiet og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Tyrkiet her

Hvad siger gæsterne i Alanya?

8,9
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 61 anmeldelser