Rejser til Bodrum-halvøen

Nøj, hvor er her dog pænt! Bodrum-halvøen, et navn, som du sikkert har hørt andre tale begejstret om. Og jeg må medgive, at der er noget om snakken. Det er noget af en aha-oplevelse i den pittoreske afdeling, da jeg en sen aften ankommer til Akçabük, ca. en halv times kørsel sydvest for Bodrum. Book din rejse til Bodrum-halvøen med Escapeaway i dag!

På trods at det faktum, at solnedgangen for længst har passeret horisonten, så er her stadig et fantastisk syn med de funklende lys fra sejlbådene på havet og de oplyste huse langs kysten. Dette bliver mit førstehåndsindtryk af Bodrum-halvøen, og for at fuldende beskrivelsen kan jeg afsløre, at da jeg vågner op næste morgen, så er udsigterne mindst ligeså betagende efter solopgang.

Jeg glæder mig til at præsentere dig for mine håndplukkede hoteller langs en af Tyrkiets smukkeste rivieraer, og jeg er sikker på, at du bliver lige så blød i knæene som jeg, når du finder ud af, hvor mange charmerende steder, der findes netop her.

Måske tænker du "masseturisme", når du hører navnet Bodrum. Og det er da heller ikke forkert, at Bodrum-halvøen, med sine tillokkende kyststrækninger, brede sandstrande, grønne bakker og krystalklare, turkise havvand er et stort hit af et rejsemål. Det er du selvfølgelig ikke den eneste, der har fundet ud af: ) Men når det er sagt, så er Bodrum-halvøen stadigvæk overraskende uspoleret og har bevaret meget af sin kulturelle og historiske sjæl.

Tag for eksempel de charmerende udendørs markeder, der emmer af lokalkolorit. Her kan du købe friske grøntsager side om side med de lokale, der har gjort deres indkøb på denne facon i generationer. Den naturskønne kystlinje, der varierer så smukt med sine mange små bugter, mini-øer og landtanger, der stikker ud i det perfekt tempererede badevand, ligner mere en feriedrøm end et turist-mareridt...

Tyrkiet er så meget andet og mere end Alanya og Antalya, og det vil vi gerne vise dig her hos Escapeaway. Dette "andet og mere" får du hurtigt blik for på Bodrum-halvøen, hvis kystlinje består af en fin blanding af tjekkede resorter, afslappede, små kystbyer og de føromtalte lækre sandstrande, hvor du uden tvivl vil få lyst til at tilbringe en del timer. : )

Græske rødder

Her og der kan du på Bodrum-halvøen få øje på en af de små, gamle, karakteristiske vindmøller, som især er kendt fra de græske øer. I det hele taget er der mange islæt af græsk kultur i denne del af Tyrkiet, og maden - som jeg varmt kan anbefale - kan også minde om den græske. Mange af de historiske seværdigheder, du kan besøge i Bodrum by, stammer ligeledes fra den græske oldtid. Med andre ord vil du i Bodrum-området opleve et fascinerende mix af historiske og kulturelle rødder.

Træk dig tilbage til roen i bakkerne

Allerede ved kysten på Bodrum-halvøen kan du, som skrevet ovenfor, finde mange skønne steder, hvor du absolut ikke vil føle dig klemt inde imellem andre feriegæster. Men søger du lidt ind i landet, vil du virkelig finde en verden, hvor du kan føle langt væk fra alting og behageligt placeret i din egen lille, landlige boble. Det er, når du bevæger dig ind i de frodige bakker, der knap nok er befolkede. Selvom du elsker stranden og at holde badeferie, er det en dejlig og mindeværdig oplevelse at udforske den del af Bodrum-halvøen, som ikke er kystlinje.

Elegante Bodrum

Endelig vil jeg opfordre dig til at besøge selve storbyen Bodrum, som, til trods for, at den modtager en million feriegæster om året (ja - sol, strand, smukke omgivelser, god mad og spændende, historiske seværdigheder tiltrækker mange mennesker: ) ikke har mistet sit særpræg eller sin tilbagelænede, elegante atmosfære. Halikarnassos, som Bodrum hed i oldtiden, er noget helt særligt blandt de tyrkiske kystbyer. Det er næsten gådefuldt hvordan du, selv, når sommersæsonen er på sit højeste, stadig kan finde små, rolige hjørner i byen, der prydes af sit imponerende korsridder-slot, sine blomsterfyldte caféer, hvidvaskede gader og sin glitrende, stilfulde marina, der altid lokker til en gåtur. Ikke langt fra den travle by ligger der små landsbyer, hvor du kan finde en udsøgt ro og fred, endda i højsæsonen.

Du tror det næppe - men at komme til Bodrum var engang en straf: )

Det er svært at forestille sig, at Bodrum før i tiden slet ikke blev anset som attraktivt - faktisk blev byen brugt som et slags åbent politisk fængsel, hvor dissidenter mod Den Tyrkiske Republik blev sendt i eksil. I dag ville jeg ærligt talt ikke have så meget imod at blive sendt i eksil i Bodrum: )

Har du lyst til at tage på en lidt længere tur og - både bogstaveligt og billedligt - dykke ned i nogle af de fantastiske naturfænomener, Tyrkiet har at byde på, så ligger de unikke Pamukkale-vandfald og varme kilder ca. 4 timers kørsel fra Bodrum.

Book din rejse til Bodrum

Når du holder ferie på Bodrum-halvøen, lander du i Bodrum Lufthavn, som ligger i 35 minutters køreafstand fra selve byen. Det er pt. ikke muligt at flyve direkte fra danske lufthavne til Bodrum, men du kan gøre turen med et enkelt stop undervejs. Indtast dine ferieønsker i søgemaskinen og find nemt en fleksibel rejse til Bodrum-halvøen, som passer til dig og dine planer. Vælg mellem afrejse fra København, Aarhus, Aalborg, Billund eller Hamburg lufthavn - vi søger efter billige flybilletter fra alle flyselskaber og kombinerer med udvalgte hoteller på Bodrum-halvøen, kun med gode anmeldelser. Du får en pakkerejse, som er sikret af Rejsegaranti, til nettets bedste pris.

God ferie,
Puk

Rejsemål på Bodrum-halvøen

 • Bodrum
  15 hoteller
  Bodrum by har alt det, der kan give dig en vellykket ferie: smukke strande, spændende og historiske seværdigheder, hyggelig stemning, gastronomiske herligheder og et imødekommende og smilende befolkning. Hér vil du føle dig hjemme!
 • Torba
  7 hoteller
  Torba er det helt rigtige rejsemål for dig, som vil have noget mere end en typisk strandferie. På de rolige strande får du et afslappende fristed til at koble af fra hverdagens stress. Samtidig er det nemt at organisere udflugter, hvis der skal ... ske lidt mere. Læs mere
 • Bitez
  4 hoteller
  Bitez på Bodrum-halvøen i Tyrkiet ligger smukt med frodige citrusplantager på den ene side og Middelhavet på den anden. Bitez er et ideelt rejsemål for dig, der ønsker at nyde en afslappende ferie i solen i autentiske og smukke omgivelser.
 • Gundogan
  4 hoteller
  I Gundogan finder du alt det, der har gjort Bodrum så populært et rejsemål med strande af høj kvalitet på en dejlig kystlinje. Dog er Gundogan en af af de mest fredelige byer på halvøen, så vil du gerne undgå det livlige natteliv, er det perfekt.
 • Turgutreis
  3 hoteller
  Feriebyen Turgutreis er Bodrum-halvøens næststørste by, som er lige berømt for sine smukke gyldne strande, vidunderlige solnedgange og lokale specialiteter som du både kan smage på de mange restaurant rundt om i byen eller på det lokale, livlige marked.
 • Akyarlar
  1 hotel
  Akyarlar er et bevis på, at det stadig er muligt at finde små, uspolerede perler på den populære Bodrum-halvø. Dette lille fiskerleje har formået at bevare meget af sin oprindelige charme og er et perfekt, afslappet rejsemål til par eller familier.

Populære hoteller på Bodrum-halvøen

Tyrkiet, Bodrum-halvøen, Akyarlar
9,6
Fabelagtigt
745 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 61 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Pool (evt. sæsonåben)
Tyrkiet, Bodrum-halvøen, Bodrum
9,6
Fabelagtigt
953 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 36 km
 • Nærmeste strand: ca. 17 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
Tyrkiet, Bodrum-halvøen, Bodrum
9,4
Fabelagtigt
524 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 43 km
 • Nærmeste strand: ca. 700 m
 • Pool (evt. sæsonåben)

Seværdigheder og oplevelser ved Bodrum

Her har jeg beskrevet et lille udpluk af de seværdigheder og oplevelser, der venter dig rundt om på Bodrum-halvøen og længere væk. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder i Tyrkiet, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om Tyrkiet og vores mange andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Strandene

Bodrum-halvøen er ikke så stor, men alligevel finder du et væld af badestrande, der har noget for alle. Så hvad enten du drømmer om at tilbringe ferien i en fredelig badevig eller vil prøve kræfter med sjove aktiviteter på vandet, kan du finde det her. 

Yderst på halvøen er den kønne, smalle strand ved Gümüslük for eksempel ideel, hvis du ønsker at slappe af i rolige omgivelser, hvor der ikke er så mange aktivitetsmuligheder, men til gengæld indbydende krystalklart vand. Når dagen går på hæld, er det populært at slutte af med en cocktail her, mens man nyder solnedgangen mod vest og udsigten til Rabbit Island. Ved havnen ligger stribevis af gode fiskerestauranter.

Rejser du til Bodrum med familien, er den nærliggende Gümbet sandstrand det oplagte sted at bruge dagen. Den er både børnevenlig og har masser af vandsportsmuligheder for familiens vandhunde. Der er desuden talrige barer og restauranter inden for kort gåafstand, så det altid er nemt at få forfriskninger i løbet af dagen.

Vil du hellere suse hen over bølgerne end at slænge dig i sandet hele dagen? Så er det Akyarlar og Fener strand mod syd, du skal sigte efter. Dette område er særdeles populært blandt kite- og windsurfere, som takket være vinden i kanalen her mellem Bodrum-halvøen og Kos kan teste deres evner. Er du nybegynder eller ikke så øvet, bør du surfe først på dagen, hvor vinden og bølgerne normalt er mere medgørlige. Der er en surfskole her, og naturligvis også en dejlig strand, hvor du kan slappe af mellem strabadserne på vandet. 

Det gode ved at holde ferie på Bodrum-halvøen er med andre ord, at du altid kan finde en strand, som passer til dine behov og humør. Har du en lejebil til rådighed, er det nemt at udforske strandene i ro og mag. Du kan dog også komme rundt til de fleste med de små dolmus-busser. Sidst, men ikke mindst, kan det anbefales at tage med på en bådtur til afsides, uforstyrrede bugter. 

Hamam

Det er ikke svært at slappe af på en ferie på Bodrum-halvøen, men har du alligevel brug for at stresse ekstra af, er et besøg i et tyrkisk bad, en hamam, perfekt. Under alle omstændigheder er et besøg i en traditionel tyrkisk hamam en særlig oplevelse, som du bør unde dig selv. Tyrkerne har en lang tradition for at gå i hamam og har her videreudviklet romernes badeanstalter til et længere ritual, der vil efterlade dig med en krop, som føles frisk, ren og dejlig blød.

Der kan være lokale forskelle fra hamam til haman, men normalt starter dit hamam-besøg i et varmerum, hvor du sidder indtil sveden pibler frem og derefter vasker dig i varmt vand, så kroppen er løsnet godt op. Herefter fortsætter den egentlige behandling med skrubning og massage. Den får du, mens du ligger på en varm marmorplade, som får dine muskler til at slappe af. Når du er blevet smurt ind i sæbe (lavet på olivenolie), starter skrubningen, der skal fjerne det yderste lag af døde hudceller. Det kan give en lidt brændende fornemmelse, men belønningen er en hud blød som silke. Afslutningsvis skyller du dig i køligt vand. Nogle steder er der mulighed for yderligere massage eller ansigtsbehandling.

Hamammen er kønsopdelt, hvor kvinder betjenes af kvindelige massører og mænd af mandlige. 

Sejltur

Når du har nydt udsigten over havet et par dage, får du måske lyst til selv at sejle en tur ud på det. Der er rig mulighed for at leje en båd med skipper et par timer eller måske en hel dag, som sejler ud langs kysten og lægger til ved dejlige strande, hvor du kan springe i det azurblå vand, hvis du trænger til at køle lidt af efter at have solbadet på dækket. Flere firmaer på Bodum-halvøen tilbyder ikke blot både med skipper, men også egen kok, som i løbet af dagen vil forsyne passagererne med lækkerier. Foretrækker du at have båden helt for dig selv, tilbydes desuden ofte private ture, hvor der ikke er andre med end dig og din familie med. Husk at selv medbringe håndklæde, solcreme og eventuelt snorkeludstyr.

En bådtur er desuden en chance for at besøge nogle af de mange småøer nær kysten, som ellers er uden for rækkevidde. Fra Bordum er det sågar muligt at tage på endagsudflugt med færgen til Kos, hvor der venter interessante seværdigheder og shoppingmuligheder. Det tager knap en time at sejle med færge til den populære græske middelhavsø. Tager du en af de hurtige hydrofoilbåde, kan turen klare på omkring 20 minutter. På den langsomme færge er der soldæk og bedre chance for at spotte delfiner undervejs.

Byrundtur i Bodrum

Bodrum er bygget ovenpå oldtidsbyen Halikarnassos. Mausoleet i Halikarnassos var et af verdens syv underværker, men blev desværre ødelagt af jordskælv i middelalderen. Der er dog andre seværdigheder i Bodrum, som er værd at afsætte tid til at udforske i ferien. Gå for eksempel op til Skt. Peters borgen, der er byens vartegn og mest populære attraktion. Borgen, der blev bygget af Johanniterordenen i det 15. århundrede (formentlig med genbrug materiale fra mausoleet) huser i dag bag sine tykke mure Museet for Undervandsarkæologi.

Er du historisk interesseret, bør du også lægge vejen forbi amfiteatret, som dateres til tiden under kong Mausolos, som regerede 376–353 f.v.t., men dog først blev færdiggjort af romerne. Amfiteatret, der ligger på vejen til Gümbet, er et af de bedst bevarede bygningsværker fra Halikarnassos. Nu til dags bruges teatret blandt andet til koncerter med lokale kunstnere om sommeren. Vest for centrum kan du i øvrigt se ruinerne af den dobbelttårnede Myndos port, der er en sidste rest af den bymur, som omgav oldtidsbyen. Foran porten kan du se resterne af den voldgrav, hvor mange soldater fra Alexander den Stores hær druknede i 334 f.v.t.

På en rejse til Bodrum er det naturligvis også oplagt at gå på opdagelse i basaren eller den gamle bydels smalle gader, hvor du kan få lang tid til at gå med at udforske et væld af småbutikker og restauranter. Vil du have et souvenir som er typisk for regionen med hjem, er det især værd at gå efter de håndknyttede tæpper og lædervarer af god kvalitet.

Artemistemplet i Efesos

Holder du ferie på Bodrum-halvøen, har du flere af de mest kendte seværdigheder i Tyrkiet inden for rækkevidde. Du kan for eksempel tage på en dagsudflugt til ruinerne i Efesos, som ligger omkring 2½ times kørsel fra Bodrum. Går du rundt i det store ruinområde får du trods forfaldet en tydeligt fornemmelse af, hvilken pragt der var i en storby i antikken. Det berømte Artemistempel, som er et andet af verdens Syv Underværker, er hovedattraktionen, men langt fra det eneste interessante i området.

Der er talrige turarrangører i Bodrum med Efesos på programmet, men du kan også vælge at leje en bil og selv køre dertil. Vejen dertil er flot og passerer andre interessante seværdigheder. Det giver dig desuden mere frihed til at udforske Efesos i dit eget tempo. Sidst, men ikke mindst, slipper du for de "turistfælder", som ofte er en del af de guidede ture.

Information og fakta til en ferie i Bodrum

Jeg har her samlet lidt nyttig informationer om rejser til Bodrum-halvøen, der kan tjene som inspiration til din ferie. Oplysningerne er udelukkende ment som inspiration og der må tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere baggrundinformation eller tips din rejse, vil jeg anbefale jeg dig også at tjekke vores blog, hvor du kan finde mange spændende artikler om vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi

Bodrum-halvøen er opkaldt efter halvøens største by, som ligger på sydsiden ud til Gökova-bugten, men både lokale og besøgende bruger ofte navnet Bodrum uden at skelne mellem de to. Der ligger dog adskillige andre, mindre byer på halvøen, så det kan give anledning til en vis forvirring.

Selve halvøen finder du på Tyrkiets sydvestlige kyst, hvor den strækker sig omkring 40 kilometer mod vest ud i det Ægæiske hav lige nord om den populære græske ferieø Kos. Halvøen dækker et areal på omkring 650 kvadratkilometer (til sammenligning er Bornholm 589 kvadratkilometer) og har en snørklet 174 kilometer lang kystlinje med talrige små og store bugter med indbydende badestrande ved krystalklart vand, ligesom der ligger adskillige småøer udfra kysten. Da der ifølge loven ikke må bygges højt, er der trods en stigende turisme stadig masser af gode udsigter over både havet og halvøens bjergrige, grønne indre.

Arkæologiske fund viser, at Bodum-halvøen gennem tiden har været hjem for en lang række folkeslag lige fra dorerne til romerne. Det rigeste folkeliv findes i dag i halvøens hovedby, Bodrum, hvor der også er det største udvalg af hoteller og andre ferieboliger. Her finder du desuden et bredt udvalg af spisesteder, en basar og et ugentlig marked, som man kan bruge lang tid på at udforske. Bodrum by er dog ikke det eneste interessante rejsemål på halvøen for den ferierejsende. Bitez, som ligger ved en bugt få kilometer mod vest, er for eksempel kendt for at være meget familievenligt, mens Gümbet lige ved siden af er kendt for sit natteliv. Det er desuden ikke kun på sydsiden af halvøen, du finder gode badestrande. I en lille, idyllisk bugt blot seks kilometer nord for Bodrum ligger for eksempel Torba, der er ideel til en romantisk parferie. På Bodrum-halvøens vestkyst er den næststørste by Turgutreis kendt for både sin strand, sit marked og natteliv. 

Vejr og klima

På Bodum-halvøen kan du nyde godt af et typisk middelhavsklima, der er ideelt til badeferier. Det vil sige varme, tørre somre og milde, mere våde vintre. Allerede i løbet af marts bliver vejret som regel lunt og meget behageligt. Senere på året i juni, juli, august og september indfinder sommervarmen sig for alvor, hvor dagstemperaturen ofte ligger et stykke over 30 grader og der næsten ingen regn falder. I slutningen af oktober bliver det igen køligere efterårsvejr.  

Mad og drikke

Efter en dag brugt på at dase på stranden eller med at udforske halvøens seværdigheder, kan du sætte dig til rette på en af de mange restauranter, caféer og tavernaer. Her finder du et bredt udvalg af både tyrkiske lækkerier og mere internationale retter. Det kan blandt andet anbefales at prøve de traditionelle småretter kaldet meze, som er det tyrkiske svar på Spaniens tapas. Ikke overraskende er der mange gode fiskerestauranter på Bodrum-halvøen, hvor der serveres friskfanget fisk og skaldyr direkte fra Middelhavet.

Når dagen går på hæld, er der næppe noget bedre end at spise en god middag, mens man nyder udsigten over havet. Du behøver dog ikke blive hængende indtil sengetid, for der er også et rigt natteliv - især i hovedbyen Bodrum. Her kan du slutte dagen af (og tage hul på en ny) på alt fra hyggelige barer til diskoteker under åben himmel. 

Transport

Når du rejser til Bodrum ankommer du typisk til Milas-Bodrum Lufthavn, som ligger 36 kilometer nordøst for Bodrum, og benyttes af flere lavprisflyselskaber, heriblandt Easyjet. Det er også en mulighed at flyve til lufthavnen på Kos og så sejle til Bodrum. 

Bodrum-halvøen er forholdsvis lille, så det er nemt at tage på udflugter, hvis du for eksempel vil udforske nogle andre strande eller byer. Der er mange steder at leje en bil og desuden gode forbindelser til de fleste byer på halvøen med de små dolmus-busser. Vil du holde dig ved kysten, kan du flere steder hoppe på en båd og sejle rundt til badebugterne langs kysten.

Godt at vide

Valuta: Tyrkiske lira (forkortes TRY). Der findes 5, 10, 20, 50, 100 og 200 lira sedler. Det er en god ide at have rigeligt med små sedler og mønter. Mange hoteller, butikker og restauranter tager imod kreditkort som Visa og Mastercard. Kommer du lidt uden for de mest populære turistområder, er det dog ikke ualmindeligt, at kun kontanter accepteres. Der er hæveautomater i de fleste byer.

Drikkepenge: Følger samme kutyme som i de fleste europæiske lande. Det vil sige, at det er normalt at give omkring 10 procent i drikkepenge på resutauranter og runde op ved betaling i taxier. 

Prisforhandling (prutte): Går du på basar, forventes du at prutte om prisen. Hyrer du en taxi til en længere udflugt, er det ligeledes ok ikke at takke ja til den første pris. Beslutter du sig for at prutte om prisen, skal du være forberedt på at bruge den tid det tager. Kan I ikke blive enige er det ok at forlade butikken (eller taxien) uden at købe noget.

Rejser til Tyrkiet

Læs mere om Tyrkiet og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Tyrkiet her

Hvad siger gæsterne på Bodrum-halvøen?

8,9
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 11 anmeldelser