Rejser til den tyrkiske sydkyst og Antalyakysten

Den tyrkiske sydkyst omfatter mange af Tyrkiets mest populære rejsemål og det er på den tyrkiske sydkyst, at du finder en perlerække af Tyrkiets bedste strande. Her på Den tyrkiske Riviera kan du nyde den gavmilde middelhavssol ved rejsemål, der også er kendt for en række seværdigheder. Book din rejse til den tyrkiske sydkyst med Escapeaway i dag!

Alanya er ubetinget danskernes favoritrejsemål i Tyrkiet, og her kan du kombinere badedage ved stranden med oplevelser i byen og en omkringliggende smuk og dramatisk bjergrig natur. Side med den unikke, gamle bydel ligger mellem lufthavnene Antalya og Gazipasa-Alanya, og her kan du glæde dig til kilometervis af brede sandstrande og gode hoteller med mange faciliteter. 

Klimaet på den tyrkiske sydkyst er fantastisk, og sommersæsonen er derfor lang. Her kan du nyde de fantastiske sandstrande fra maj til oktober med mange solskinsdage og sjælden regn. Temperaturerne på den tyrkiske sydkyst er typisk et par grader højere end i de øvrige regioner i Tyrkiet. 

Lokalbefolkningen er gæstfri, og særligt i starten og slutningen af sæsonen vil du opleve, at du bliver taget imod med åbne arme og ofte bliver budt på et glas te og en sludder, når du fx handler i basaren eller nyder en frokost på én af de mange restauranter eller mere lokale ”lokantaer”. 

Den tyrkiske sydkyst er oplagt til familieferier, og når du rejser til Tyrkiets sydkyst med Escapeaway, finder du et stort udvalg af hoteller for enhver smag. Her finder du store luksusresorts med All Inclusive og mange gode faciliteter for både børn og voksne. Vi tilbyder også små, hyggelige lejlighedshoteller og et godt udvalg af mellemklassehoteller, hvor du kan holde en dejlig ferie til en god pris. Rejser du uden børn, tilbyder vi også håndplukkede hoteller, der kun er for voksne.

Med Escapeaway til Antalyakysten

Når der står sol, varme og og lange badestrande øverst på ønskelisten for årets sommerferie, er der ikke mange rejsemål i Europa, som kan konkurrere med Antaliyakysten på den tyrkiske riviera. Her finder du populære destinationer som Alanya, Belek og Side med deres lange gyldne sandstrande og alle de tilbud, der skal til for at få en vellykket familierejse, samt en perlerække af fredfyldte badebyer for dig, der blot trænger til at koble helt af og lade batterierne op under sydens sol.

På Antalyakysten finder du et bredt udvalg af hoteller og ferielejligheder i alle prisklasser. Der er med andre ord noget noget for alle, uanset om du er på udkig efter et godt tilbud på en ferie med hele familien eller planlægger en romantisk parferie med fokus på den rene afslapning. Allerede i foråret kan du på Antalyakysten nyde temperaturer som på en god dansk sommerdag, og i sommermånederne får du ikke brug for andet end dit letteste sommertøj fra morgen til aften.

Som rejsemål er Antalyakysten med god grund mest kendt for sit solrige vejr og skønne badestrande. Når du ikke ligger og daser på stranden eller bader i det lune middelhav, er der dog også meget andet at tage sig til og opleve i denne del af Tyrkiet. Glæd dig til wellness i et ægte hamam, shopping på farverige markeder, bådudflugter til idylliske badevige og til at mærke historiens vingesus på udflugter til imponerende romerske areaner og osmanniske borge.

Velkommen til Tyrkiet med Escapeaway, vi er specialister i rejser til håndplukkede hoteller beliggende ved kysten i den sydlige del af landet omkring storbyen Antalya, også kaldet "Antalyakysten". Bestil dn rejse som en samlet pakkerejse inkl. hotelophold, flyrejse og transfer (transport fra lufthavnen t/r til dit hotel). Vil du opleve mere i din ferie kan du også booke en lejebil der står klar til dig ved ankomsten til Antalya lufthavn. Ønsker du selv at arrangere rejsen til en af distinationerne langs Antalyakysten kan du naturligvis også blot vælge at bestille dit hotel igennem Escapeaway.

Rejsemål på Den Tyrkiske Sydkyst

 • Gæstebedømmelser 9,0
  Alanya
  49 hoteller
  Alanya var i sin tid en af højborgene i det vidtrækkende osmanniske imperium. I dag er den smukke kystby et af Tyrkiets mest populære rejsemål, hvor både par og familier kan kombinere strand- og badeferie med spændende kulinariske og kulturelle oplevelser.
 • Gæstebedømmelser 8,7
  Antalya
  41 hoteller
  I Antalya får du den perfekt kombination af storby- og badeferie. Her er der altid noget at tage sig til og opleve, når du ikke blot vil slappe af på en restaurant nede ved den charmerende havnefront eller i solen på en af de nærliggende strande.
 • Belek
  31 hoteller
  De fleste som rejser til Belek, kommer for at nyde en afslappende strand- og badeferie på de fantastiske, hvide sandstrande. Men området er faktisk også kendt som centrum for golf i Tyrkiet med en håndfuld baner i verdensklasse.
 • Gæstebedømmelser 8,7
  Side
  26 hoteller
  Side er kendt for sin gyldne sandstrand, sit milde og varme klima, der er ideelt til en afslappende badeferie for solhungrende skandinaver. Rejser du til denne charmerende badeby er de kulturelle seværdigheder heller aldrig er meget længere ... væk end stranden. Læs mere
 • Gæstebedømmelser 8,4
  Kemer
  21 hoteller
  Kemer ligger smukt for foden af de grønne Taurusbjerge ud til det azurblå Middelhav. Udover den skønne beliggenhed kan du på en rejse til Kemer nyde de indbydende strande ved det krystalklare vand og alle de faciliteter, du kan forvente af en ... moderne ferieby. Læs mere
 • Colakli
  3 hoteller
  Colakli er det helt rigtige rejsemål, hvis du drømmer om en afslappende badeferie på gyldne strande ved det turkisblå hav. Landsbyen ligger således med nem adgang til en flot sandstrand, hvor du kan tilbringe dine dage med at slappe af og nyde ... den varme sol. Læs mere

Populære hoteller på Den Tyrkiske Sydkyst

Tyrkiet, Den Tyrkiske Sydkyst, Belek
9,5
Fabelagtigt
795 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 32 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Pool (evt. sæsonåben)
Tyrkiet, Den Tyrkiske Sydkyst, Alanya
9,0
Fabelagtigt
498 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 42 km
 • Nærmeste strand: ca. 100 m
 • Pool (evt. sæsonåben)
Tyrkiet, Den Tyrkiske Sydkyst, Alanya
9,7
Fabelagtigt
1426 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 64 km
 • Nærmeste strand: ca. 0 m
 • Pool (evt. sæsonåben)

Mad og drikke

Antalyakysten har en spændende og mangfoldig gastronomi, der er påvirket af kystens placering mellem øst og vest, dets forhistorie som en del af Det østromerske Rige, Det Seldjukiske Rige og Det Osmanniske Rige - og dets beliggenhed ved Middelhavet. Jeg har her udvalgt et par af de kulinariske specialiteter og typiske retter, som du kan smage på, når du er på en rejse til Antalyakysten. God appetit og god rejse!

Kebab

Det tyrkiske køkken er berømt for dens mange kebab-retter og Antalyakysten er ingen undtagelse, for her er kebab en af de mest typiske og populære retter; ikke mindst de mange steder, hvor du kan købe mad på gaden eller ved stranden.

Kebab på Antalyakysten er ofte lavet af krydret lam, der har roteret på et spyd, indtil det er blevet stegt mørt og velsmagende og serveres sammen med varierende tilbehør, normalt til en pris, der ikke overstiger 3-4 euro. En endnu billigere mulighed er kyllinge-kebaben, som du ofte kan få til 3 lira (1,5 Euro), ofte ledsaget af drikken ayran, der er en traditionel tyrkisk yoghurtdrik.

Gözleme

En anden typisk spise på Antalyakysten er Gözleme, som normalt betragtes som tyrkiske pandekager, men de kan også sammenlignes med crepes. De er ofte at finde som en del af sortimentet i de mange tehuse på kysten. 

De serveres ofte med et fyld af ost, kartofler, spinat eller kiyma (hakket kød), og ledsages altid af salat bestående af tomater, agurker og persille. Med en pris, der normalt ligger på 5 tyrkiske lira, udgør de en både lækker og billig frokost.

Lahmacun

En tredje ret, som er meget populær på Antalyakysten, er Lahmacun. Lahmacun er en slags pita, der bages i en stenovn og som normalt serveres med et fyld bestående af oksekød, persille, løg, hvidløg, sort peber og chipotle (rød peber). Nogle kalder den for den "tyrkiske pizza" - og den ligner da også en pizza.

Dolma

En fjerde populær ret på Antakyakysten er den tyrkiske klassiker dolma, som findes i et væld af forskellige udgaver i Middelhavslandene, Centralasien og i de mellemøstlige lande (der næsten alle gør krav på at være rettens oprindelsesland). Selve ordet "dolma" stammer fra det tyrkiske ord "dolmak", der betyder "at fylde" - og det menes, at retten har ottomaniske rødder, selv om dolma-retter allerede optrådte i arabiske kogebøger før ottomannernes storhedstid.

Dolmas er normalt en kødfars indpakket i vinblade, hvor farsen typisk blandes med stykker af paprika og ris , men retten kan også bestå af andre grøntsager med indpakket fyld, f.eks. tomater, peberfrugter, løg, squash og auberginer. 

Dolmas, der er tilberedt med olivenolie og fyldt med ris, serveres normalt koldt ledsaget af en sauce bestående af hvidløgs-yoghurt.

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Antalyakysten, såsom dens geografi, historie og klima og vejr, som kan tjene som inspiration til din ferie på Antalyakysten. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Antalya, beliggende på sydvestlige del af den anatoliske kyst, er Tyrkiets femtestørste by og den største tyrkiske by ved den mediterrane kyst med 1,2 millioner indbyggere.

Byen er en del af Antalyakysten, som på sin side er en del af Den Tyrkiske Riviera, der omfatter provinserne Antalya og Mugla, og i mindre grad Aydin, det sydlige Izmir og det vestlige Mersin. Kendte byer på Den Tyrkiske Riviera, foruden Antalya, er Alanya, Bodrum, Çesme, Fethiye, Kalkan, Kas, Kemer, Kusadasi, Marmaris og Side.

Klima og vejr

Antalyakysten har et behageligt middelhavsklima med varme og tørre somre og milde vintre. Området er afskærmet fra den nordlige vind af de nærliggende Taurusbjerge. Omkring 300 dage af året er solrige, med næsten 3.000 timers sollys om året.

De følgende beskrivelser af gennemsnitstemperaturer og nedbørsmængder året rundt tager udgangspunkt i Antalya; der kan naturligvis forekomme mindre variationer alt efter, hvor på Antalyakysten, du befinder dig.

Den varmeste måned i året i Antalya er juli med 28 grader i gennemsnit, efterfulgt af august med 27 grader og juni og september med 25 grader i gennemsnit, mens januar måned er den koldeste måned i året med 10 grader i gennemsnit, efterfulgt af februar med gennemsnitligt 11 grader.

Generelt har Antalya meget nedbør om vinteren, mens somrene er tørre, så hvis du vil undgå regn på din rejse til Antalya, skal du rejse i månederne fra maj til september, der alle kun har 10 mm regn i gennemsnit. De mest regnfulde måneder i året er december med 210 mm regn i gennemsnit, efterfulgt af januar og november med 180 mm regn i gennemsnit.

Historie

Antalyakysten er et af Tyrkiets og Middelhavets rigeste historiske områder, ligesom den øvrige del af Den Tyrkiske Riviera. For overskuelighedens skyld vil det dog i det følgende kun være dele af hovedbyen Antalyas historie, der vil blive skitseret, da Antalyakysten ikke er noget geografisk skarpt defineret område (i modsætning til Den Tyrkiske Riviera, som den er en del af og som er historisk defineret).

Kong Attalus II af Pergamon betragtes som grundlæggeren af byen omkring året 150 f.Kr. under den hellenistiske periode, selv om udgravninger i 2008 har fundet arkæologiske spor, som kan dateres til det 3. århundrede f.Kr., og som tyder på, at Attalea var en genopbygning og udvidelse af en tidligere by. Under kong Attalus II af Pergamon tjente byen som flådebase for Attalus´ stærke flåde. 

Byen blev en del af den romerske republik i 133 f.Kr., da Attalus III, en nevø af Attalus II, testamenterede sit rige til Rom ved sin død i 133 f.Kr. Byen voksede og blomstrede under romersk herredømme og var en del af den romerske provins Pamphylia Secunda, hvis hovedstad var Perga.

Antalya var en storby i det byzantinske imperium og hovedstaden i den byzantinske region (themata) Cibyrrhaeots, der dækkede Anatoliens sydlige kyst. Det menes, at byen under byzantinsk herredømme udgjorde den største flådestation på den sydlige anatoliske kyst, et større handelscenter og den mest tilgængelige havn mellem Det Ægæiske Hav og Cypern.

Byen og det omkringliggende område blev erobret af seldsjukkerne i begyndelsen af det 13. århundrede efter at det byzatinske imperiums hovedstad Konstantinopel var blevet plyndret i 2014 og imperiet de facto var sat ud af kraft, indtil det vandt en smule af fodsæstet igen i 1261. Seldsjukkerne gjorde Antalya til hovedstaden i fyrstedømmet Teke (kaldet et beylik), og herskede over byen, indtil osmannerne senere erobrede den i 1432, bortset fra en periode med cypriotisk styre mellem 1361 og 1373.

Rejser til Tyrkiet

Læs mere om Tyrkiet og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Tyrkiet her

Hvad siger gæsterne på Den Tyrkiske Sydkyst?

8,7
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 87 anmeldelser