Rejser til Kusadasikysten

Kusadasikysten er en af Middelhavets smukkeste kyster. Hele området er rigt på fantastiske kulturskatte, små kystbyer og gyldne sandstrande som både egner sig til børnefamilierne og vandsports-entusiasterne. Book din rejse til Kusadasikysten med Escapeaway i dag!

Tyrkiet er et land, der med rette er stolt af sine smukke kyster. Kusadasikysten er med sine bjerge, brede sandstrande, flotte marinaer og sit indbydende, mørkeblå havvand og hyggelige olivenlunde lidt inde i landet et af de steder, hvor du kan opleve essensen af en ægte, afslappende badeferie under Tyrkiets sol. Den kan i øvrigt være intens - den tyrkiske sol - så er du ikke til meget varme temperaturer, vil du måske foretrække at holde ferie på Kusadasikysten enten forår eller efterår, hvor vejret er mildt.

Kusadasi-fortet tiltrækker dit blik midt ude i havet

Omgivet af det mørkeblå vand, hvis overflade glitrer som tusind diamanter under den føromtalte, skarpe sol, ligger Kusadasi-fortet og troner på en lille ø ud for kysten. Det er et smukt og fascinerende syn, og du kan nemt besøge fortet, da der er bygget en bro hele vejen ud til øen. Blot 150 meters gang fra kysten, og du befinder dig på den lille bid klippe, der kaldes Due-øen, som totalt domineres af fortet. Øen er charmerende, og til trods for, at den er kendt som et fort, kan den minde mere om en indemuret have, med træer og terasser.

Historiske Efesos er lige rundt om hjørnet

Som du nok fornemmer på nuværende tidspunkt i din læsning af denne tekst, er der mange gode grunde til, at Kusadasikysten er et populært rejsemål. Ud over kystens skønhed kan det nævnes, at den rummer Tyrkiets travleste cruise-havn, som er nummer 30 på verdensranglisten. Det skyldes først og fremmest, at Kusadasi havn er også porten til den historiske by Efesos. Ønsker du at bruge nogle gode timer af din badeferie på at tage på sightseeing, er der flere smukke levn fra oldtiden, som kan besøges i Efesos - en by, der tidligere havde stor handelsmæssig og kulturel betydning. For eksempel kan du se de berømte oldtids-ruiner Artemis-templet og Celsus-biblioteket.

Ikke langt fra Kusadasikysten, og i kønne, landlige omgivelser, ligger også den historiske by Selcuk, hvor du ligeledes kan dykke ned i Tyrkiets spændende fortid.

Kusadasi byder på glad feriestemning

I Kusadasi by vil du ikke finde ligeså mange seværdigheder som i Bodrum, og du vil ikke have det samme store udvalg af underholdnings- og aktivitetsmuligheder som i den noget større by Marmaris. Ikke desto mindre er byen ganske livlig, og spiller en vigtig rolle som centrum for fest og farver på den ægæiske kyst. Her er et pænt udvalg af irske pubber, diskoteker, med mere, og en glad stemning. Du finder også et par gode restauranter, hvor du kan glæde din gane med lækker, tyrkisk og international mad, ligesom du med fordel kan besøge den dejligt utraditionelle bazar.

Byen rummer også et par ældre kvarterer, hvor du kan finde en mere stille atmosfære.

Når du rejser til Kusadasi, lander du i Izmir Lufthavn, hvorfra der er cirka en time og tyve minutters kørsel til Kusadasi by. Der er mange flyselskaber, der flyver til Izmir fra Danmark, og blandt andre Lufthansa har en direkte rute fra Københavns Lufthavn Kastrup.

>> Læs også om rejser til Istanbul
>> Læs også om pakkerejser til Tyrkiet

Rejsemål på Kusadasikysten

 • Gæstebedømmelser 9,3
  Kusadasi
  10 hoteller
  Kusadasi er en smuk by med en skøn blanding af ældre og moderne bygninger, gyldne sandstrande, et pulserende byliv og et væld af lokale og internationale restauranter. Byen er især vellidt af børnefamilierne.

Populære hoteller på Kusadasikysten

Tyrkiet, Kusadasikysten, Kusadasi
7,1
Godt
206 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 78 km
 • Nærmeste strand: ca. 2 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
Tyrkiet, Kusadasikysten, Sirince
9,6
Fabelagtigt
63 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 69 km
 • Internetadgang/Wi-Fi
 • Restaurant
Tyrkiet, Kusadasikysten, Camlik
8,7
Meget godt
259 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 72 km
 • Internetadgang/Wi-Fi
 • Restaurant

Seværdigheder og udflugter

Her har jeg beskrevet et lille udpluk af de mange oplevelser og seværdigheder, som venter dig på en rejse til Kusadasikysten. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder på Kusadasikysten, anbefaler jeg dig at læse vores blog, hvor du kan finde spændende rejsetips om Tyrkiet og vores andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Strandene

Er det en badeferie, du drømmer om, er Kusadasikysten i Tyrkiet et godt valg. Her er således talrige gode, familievenlige strande. Her kan du både dase i sandet eller bruge dagen på aktivitiveter som windsurfing, sejlads og dykning.

Ved Kusadasi er den lille kunstige strand mellem marinaen og haven meget populær takket være beliggenheden tæt ved centrum og mange hoteller. Den er da også ideel, hvis du holder af liv og leben. Her kan du således nemt få tiden til at gå med at betragte strandlivet og nyde udsigten til Dueøen og de store krydstogskibe, når de lægger til. 

Blot et par kilometer syd for centrum findes dog områdets nok mest populære strand, "Ladies Beach", Kadinlar, som har fint sand og er børnevenlig. Vil du ikke gå, er det nemt at komme dertil med en billig dolmus. Mange anses dog Long Beach, som ligger 6 kilometer syd for centrum, for at være den bedste nær byen. Her er som regel lidt bedre plads til at solbade og flere spisesteder at vælge imellem. Derudover findes der også flere andre strande op og ned langs kysten, så selv i højsæsonen er det muligt at finde et sted at slå sig ned for at nyde godt af den varme sol og det krystalklare hav. For dig som rejser til Kusadasikysten med børn, er det trods de gode strande desuden næsten et must at tage en tur i et af områdets tre vandlande: Adaland, Pamucak og AquaFantasy. Her venter både vandrutsjebaner, akvarier, sandstrand og delfinparker. 

Det klare vand ved Kusadasikysten gør også området et yndet rejsemål blandt dykkere, og der er flere lokale firmaer, som arrangerer dykkerture. Ligeledes kan det anbefales at afsætte en dag til at tage med på en sejltur langs kysten, hvor båden lægger til ved forskellige strande og bugter, der ikke kan nås på andre måder. Her er det oplagt at medbringe snorkeludstyr.

Efesos og de hvide kalkstensterrasser i Pamukkale

Kan du løsrive dig fra det afslappende strandliv, er der talrige spændende udflugtmål længere inde i landet, når du holder ferie på Kusadasikysten. Den ubestridte hovedattraktion er oldtidsbyen Efesos, som du kan nå på under en halv times kørsel fra Kusadasi. Her kan du blandt meget andet beundre det berømte Artemistempel.

Mens Efesos er den vigtigste kulturhistoriske seværdighed, er Pamukkale til gengæld nok den mest interessante naturfænomen i området. Pamukkale er navnet på en række hvide kalkstensterrasser, som er formet over flere tusinde år, hvor kalkholdigt vand fra varme kilder er løbet ned ad en bjergside og har skabt iøjefaldende aflejringer og bassiner. Tidligere kunne man bade i de naturskabte bassiner, men nu til dags har man for at beskytte dem valgt at lukke dem for badende. Til gengæld har man lavet kunstige bassiner, så hvis du har husket badetøjet, kan du (mod betaling) stadig selv teste om det mineralholdige, varme kildevand lever op til sit ry for at have helbredende virkning. I tilknytning til området ligger ruinbyen Hierapolis, som det også er værd at afsætte tid til at udforske.

Nationalpark og Samos

Foretrækker du at blive nær kysten, er Dilek Peninsula National Park, også kendt som Milli Park, et godt udflugtsmål. I parken som ligger 23 kilometer syd for Kusadasi, kan du tage på vandreture på egen hånd eller med guide. Der arrangeres også jeepsafarier i parken. Bagefter kan du tage en afkølende dukkert fra en af parkens små strande, der hører til blandt de mest idylliske i regionen. Nationalparken er både det perfekte sted for en romantisk picnic eller en afslappende dag med familien lidt væk fra de mest turistede områder. 

Et andet oplagt udflugtsmål, hvis du en dag trænger til at se noget andet, er den græske ø Samos. Den lille ø ligger blot en kort sejltur fra Kusadasi og du vil have god tid til at slentre en tur rundt i den hyggelige hovedby Vathy. Byens smalle, bakkede gader er meget stemningsfulde, og der er rig mulighed for at slå sig ned på en fortovscafe. Læg også gerne vejen forbi byens arkæologiske museum, inden turen går tilbage til det tyrkiske fastland.

Information og fakta

Her får du lidt informationer om Kusadasikysten, der kan tjene som inspiration til din ferie. Oplysningerne er udelukkende ment som inspiration og der må tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere baggrundinformation eller tips din rejse, vil jeg anbefale jeg dig også at tjekke vores blog, hvor du kan finde mange spændende artikler om Kusadasikysten og vores andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Fugleøen

Det naturlige centrum for Kusadasikysten, som vender ud mod det smukke Ægæiske Hav, er Kusadasi by. Kyststrækningens største by, der ligger omkring 90 kilometer syd for Izmir, har omkring 64.000 indbyggere. I højsæsonen mangedobles indbyggertallet dog, når feriegæster fra hele Europa flokkes hertil for at nyde godt af områdets fantastiske strande og ideelle beliggenhed i forhold til nogle af Tyrkiets mest kendte seværdigheder, herunder oldtidsbyen Efesos.

Navnet Kusadasi stammer fra det tyrkiske 'kus' (fugl) og 'ada' (ø), det vil sige 'fugleøen', som formentlig er en henvisning til den lille Güvercin Adas ('Dueøen'), som har et fort og er forbundet med byen af en smal mole. Det var dog først i starten af 1900-tallet, at byen officielt fik navnet Kusadasi, som de lokale i dag ofte forkorter til Ada.

Der har været bosættelser af forskellige folkeslag i området i årtusinder, hvilket blandt andet de mange antikke græske ruiner vidner om, men nutidens Kusadasi blev grundlagt som en koloni af venetianerne i det 16. århundrede. De kaldte byen for Scala Nuova.

Efter Osmannernes nederlag i første verdenskrig havde først Italien og siden Grækenland herredømmet over Kusadasi, som derefter fik en mangfoldig befolkning bestående af blandt andet tyrker, grækere og armenere. De fleste minoriteter forlod dog byen igen i kølvandet på den tyrkiske uafhængighedskrig, hvor Grækenland og Tyrkiet i 1923 foretog en stor befolkningsudveksling. 

I dag fremstår Kusadasi i mange henseender som en moderne europæisk by, som takket være sit solrige, varme klima og gode beliggenhed er blevet et af Tyrkiets mest populære rejsemål. Kusadasi er blandt andet blevet et yderst populært mål for de mange krydstogskibe i Middelhavet. Ikke mindst takket være nærheden til Efesos, som er under en halv times kørsel væk.

Restauranter og natteliv

Efter en lang dag på stranden, i den lokale vandpark eller hjemvendt fra en spændende udflugt er der masser af muligheder for at stille sulten i Kusadasi. Byen er således blevet kendt for sit rige restaurantliv, der især udfolder sig i den gamle bydel og ved den meget stemningsfulde havnepromenade. Det kan varmt anbefales at gå efter steder med fiske- og skaldyrsretter på menuen, men du kan dog få stort set alle slags mad lige fra kinesisk til burgers. Alt samme til meget rimelige priser set med danske øjne.

Kusadasi er også kendt for sine barer, caféer og diskoteker, der har åbent til langt ud på natten og tiltrækker mange unge. Vil du hellere opleve traditionel tyrkisk sang og dans, kan du besøge en Meyhane, der er en autentisk tyrkisk bar eller restaurant. Det er også ofte her, du har bedst chance for at smage på lokale retter. 

Vejr og klima

Kusadasikysten har et typisk middelhavsklima med tørre, og til tider meget varme somre. Er du glad for varme, er juli-august med dagstemperaturer på 30-35 grader, ofte højere, et godt tidspunkt for en ferie. Varmen midt på sommeren, kan dog godt lægge en dæmper på lysten til at være fysisk aktiv. Vil du ikke nøjes med at ligge på stranden i ferien, er for eksempel sensommeren med dens mere komfortable temperaturer derfor ofte et bedre tidspunkt at komme på. Vejret om vinteren og foråret er mere ustadigt med temperaturer typisk mellem 10 og 15 grader, men til tider køligere. Trods solperioder kan der på disse årstider være regn flere dage i træk. 

Transport 

Der er bustransport fra lufthavnene ved Izmir og Bodrum. Når du er ankommet til dit endelige rejsemål på Kusadasikysten, har du forskellige muligheder for at komme rundt. For det første er for eksempel Kusadasi by ikke større end du kan nå omkring til det meste blot til fods. Vil du ikke gå kan du hoppe på en dolmus (minibus) eller tage en taxi. Kusadasi er et knudepunkt for regionens bustrafik, så du har også gode muligheder for at besøge byer og seværdigheder i resten af landsdelen.

Der er naturligvis også mulighed for at bestille biludlejning til ferien på Kusadasikysten. Det er en oplagt løsning, hvis du gerne vil udforske seværdigheder inde i landet eller langs kysten. Måske vil du bare gerne have friheden til at følge dit helt eget tempo i ferien.

Rejser til Tyrkiet

Læs mere om Tyrkiet og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Tyrkiet her

Hvad siger gæsterne på Kusadasikysten?

9,3
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 9 anmeldelser