Rejser til München

München er hovedstad i Bayern, den romantiske og meget naturskønne, sydtyske delstat, og derfor det perfekte rejsemål, hvis du vil kombinere storbyferie med naturoplevelser. Rejs til München med Escapeaway og oplev det bedste af Sydtyskland.

Du kan nemt bruge adskillige dage på bare at udforske selve München. Dette er Tysklands tredjestørste by, men kaldes af de lokale for en Millionendorf  - millionlandsbyen. Trods et indbyggertal på over 1,5 millioner er stemningen i München da også mange steder mere som i en stor landsby end i en moderne metropol.

Bykernen i München er således befriende fri for skyskrabere af glas og stål, der kaster lange skygger. I stedet er der masser af Gemütlichkeit i den indre bys smalle gader, hvor der på en hverdagsaften eller om søndagen ofte er overraskende fredeligt byens størrelse taget i betragtning. Det bidrager dog blot til den hyggelige stemning.

Oplev de lokale bryggerier

Man kan naturligvis ikke rejse til München uden at stifte bekendtskab med byens ølkultur, der her har en flere hundrede år lang historie. Nu til dags tiltrækker den årlige Oktoberfest over 6 millioner besøgende, men den er langt fra eneste mulighed for at smag lokale øl. I de senere år har der været en spændende opblomstring af nye mikrobryggerier, der har taget konkurrencen op med byens seks store bryggerier. Men selv hvis du ikke interesserer dig for de finere nuancer i ølbrygningens kunst, kan det anbefales at lægge vejen forbi et Wirtshaus eller en ølhave for at mærke stemningen og møde lokalbefolkningen.

En rejse til München byder dog på meget andet en øl med højt skum. En ferie i den bayerske hovedstad er således også en chance for at gå på opdagelse i et rigt kulturliv med utallige spændende museer, gallerier, teatre og koncerthuse. Det er desuden en oplevelse i sig selv blot at spadsere rundt i den gamle bymidte, der er kendt for sin smukke arkitektur og flotte pladser. Her er det tydeligt at se, at München i århundreder har været en velstående by, hvor de gamle bygninger efter alle kunstens regler er genopbygget efter Anden verdenskrig.

Gode shoppemuligheder

Sidst, men ikke mindst, er München et af de bedste steder at shoppe i Tyskland med alt fra eksklusive boutiques til farverige markeder. Ligeledes kan du fordybe dig i et mangfoldigt udvalg af spisesteder med alt fra det helt traditionelle bayerske køkken til retter med et mere internationalt tilsnit.

Har du god tid, kan det afslutningsvis også varmt anbefales at sætte en dag eller to af til at bruge München som udgangspunkt for udflugter. Takket være et godt tognetværk eller eventuelt en lejebil har du således nogle af Tysklands smukkeste landskaber, såsom De Bayerske Alper og de store sydtyske søer, inden for kort rækkevidde.

>> Læs også om rejser til Berlin

Hoteller i München

Information og fakta

München er den største og mest folkerige by i Bayern, der er den næststørste forbundsstat i Tyskland. Med en befolkning på omkring 1,5 millioner - og omkring 6 millioner i storbyregionen - er den samtidig den trediestørste by i Tyskland, efter Berlin og Hamburg, samt den 12. største by i EU. Byen er også en del af Tysklands tættest befolkede kommune og den næststørste by i det bayerske dialektområde efter den østrigske hovedstad Wien.

München er bygget på bredderne af floden Isar - der er en biflod til Donau-floden - nord for De Bayerske Alper i den sydlige del af Tyskland, ca. 170 kilometer fra Nürnberg, ca. 230 kilometer fra Stuttgart, ca. 300 kilometer fra Zürich, ca. 370 kilometer fra Prag og ca. 400 kilometer fra Wien. Byens beliggenhed tæt på Alperne og Sydtysklands store søer, samt i overskuelig køreafstand til en række lande - Schweiz, Østrig, Tjekkiet og Frankrig - gør den til et populært rejsemål for feriegæster, der vil opleve flere forskellige dele af Centraleuropa på én gang.

München har en særdeles rig historie og har ofte spillet en hovedrolle i Tysklands mest dramatiske historiske begivenheder. Byen nævnes første gang på skrift i 1158 i forbindelse med, at den tysk-romerske fyrste (og hertug af Bayern) Henrik Løve udviklede byen. München bar dengang navnet Munichen, som på middelhøjtysk betyder "af munkene" og refererer til, at byen menes at være blevet grundlagt af munke fra benedikter-ordenen, som byggede et kloster på det sted, der senere blev til den gamle bydel i München (heraf munken, der afbildet på byens våbenskjold). 

I dag er byen ikke bare et tysk eller europæisk, men et globalt center for kunst, videnskab, teknologi, økonomi, forlagsvirksomhed, kultur, innovation, uddannelse, erhvervsliv og turisme og har en meget høj standard og livskvalitet, der rangerer som nummer et i Tyskland og nummer tre i verden ifølge en undersøgelse af Mercer i 2018. 

Oplevelser og seværdigheder

Selve byen München har en overflod af historiske og kulturelle seværdigheder og oplevelser, men en af fordelene ved at vælge München som rejsemål - til forskel fra for eksempel hovedstaden Berlin - er, at du har hurtig og let adgang - enten med Bayerns fremragende tognetværk eller i en lejebil - til nogle af Tysklands smukkeste landskaber, såsom De Bayerske Alper og de store sydtyske søer, herunder søerne Chiemsee, Starnberger See, Tegernsee, Ammersee og Königssee. 

Blandt Münchens mange store historiske og kulturelle seværdigheder kan anbefales at besøge Englischer Garten, der med sine 3,7 km2 er en af verdens største offentlige parker og byens mægtige åndehul; Marienplatz, der har været byens centrale og uomgængelige torv og Münchens samlingspunkt siden 1158 og som i dag blandt andet rummer søjlen Mariensäule, oprettet i taknemmelighed til Jomfru Marie (heraf navnet) efter at de svenske tropper forlod byen under 30-årskrigen i 1638, samt to rådhuse, Neues Rathaus og Altes Rathaus; og Frauenkirche, der ikke bare er den største kirke i München, men den mest ikoniske, og som med sin beliggenhed i bymidten på Frauenplatz 1 kan ses fra næsten alle retninger i byen (hvis du klatrer op i kirkens tårn, kan du endda i klart vejr få et glimt af Alperne!).

Du bør også aflægge et besøg i Deutsches Museum, som er verdens største museum tilegnet teknologi og videnskab, med omkring 1,5 million besøgende hvert år og 28.000 udstillede genstande fra 50 grene indenfor videnskab og teknologi; kunstmuseet Neue Pinakothek, der fokuserer på europæisk kunst fra det 18. og 19. århundrede og er et af verdens mest betydningsfulde kunstmuseer, når det angår det 19. århundredes malerkunst; Alte Pinakothek, der fokuserer på kunst fra det fjortende til det attende århundrede og et af verdens ældste kunstmuseer; og Det kongelige residens (Münchner Residenz), som er det tidligere residens for hertugerne, kurfyrsterne og kongerne af Bayern og i dag er et museum.

Mad og drikke

Der er et væld af gode - og efter danske standarder - relativt billige restauranter i München, hvor du både kan finde internationale og traditionelle bayerske retter, normalt til et sted mellem 10 og 25 euro, med mindre der er tale om lidt finere restauranter. 

Det kan anbefales at prøve at spise på et klassisk bayersk gasthof, mens du er i München. Gasthof er normalt familiedrevne hoteller med deres egen restaurant, der ofte selv producerer nogle af de ingredienser og produkter, de serverer for deres gæster, f.eks. syltetøj, pølser, øl og ost. Disse gasthof ligger dog ofte i udkanten af byen eller et stykke ude i de mere landlige områder omkring byen.

Inde i selve bymidten kan det anbefales at prøve nogle af de mange klassiske bayerske specialiteter, såsom de snoede og saltede brød Pretzel, der ofte ledsages af en god weissbier (eller en anden lokal øl); Spätzle, der er en nuddelret med ostesauce, bacon og ristede løg; den tyske kål-klassiker Saurkraut, der næppe er til at komme udenom, hvis du indtager en af de klassiske bayerske retter, da den ofte ledsager en bayersk kødret; og den legendariske dessert Apfelstrudel, der er en mørdejskage fyldt med stykker af æble, sukker, kanel, rosiner og rasp. I München serveres den ofte varm og ledsaget af vaniljeis.

Book en rejse til München med Escapeaway

Med Escapeaway kan du rejse til München fra lufthavnene i København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg, enten direkte eller med en mellemlanding undervejs. Vi giver dig flybilletter med rutefly til nettets bedste priser, pakker det sammen med vores udvalgte hoteller i München, og med mulighed for at supplere med en lejebil - alt i én pakkerejse, som er sikret af rejsegaranti.

>> Læs også om rejser til Østrig
>> Læs også om rejser til Schweiz

Rejser til Tyskland

Læs mere om Tyskland og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Tyskland her