Rejser til Ungarn

Rejs til Ungarn og fordyb dig i et land rigt på spændende kontraster og et land, der har meget mere at byde på end dets charmerende hovedstad. På en rejse til Ungarn kan du således glæde dig til at opleve alt fra afslappende kurbade til enestående natur i store nationalparker samt ikke mindst en imponerende kulturrigdom i en perlerække af gamle, hyggelige byer fordelt på hele landet.

I Budapest kan du få dagevis til at gå med at udforske smuk barokarkitektur, overdådige kaffehuse og et væld af kulturhistoriske seværdigheder. Du bør dog også rejse uden for den charmerende hovedstad for at opleve Centraleuropas største sø, Balatonsøen, og ikke mindst de mange idylliske, mindre byer, hvor livet stadig går sin vante gang langt fra masseturismen. Budapest er desuden ikke den eneste by i Ungarn, som kan bryste sig af spektakulær arkitektur og spændende historiske monumenter. Solskinsbyen Szeged og tosprogede Sopron er for eksempel også værd at lægge vejen forbi, hvis det er denne slags seværdigheder, du søger.

Sidst, men ikke mindst, er en rejse til Ungarn også en chance for at stifte bekendskab med et af Europas mest velsmagende køkkener. Efter tiden gemt væk bag Den Kolde Krigs jerntæppe er landet således igen godt på vej til at genvinde sin status som et af de kulinariske mest interessante rejsemål i det østlige Europa. Duften fra en langtidssimret gullash med paprika er indbegrebet af det ungarske køkken, og du finder da også denne klassiker på enhver traditionel restaurant. En ægte ungarsk gullash er dog blot en af mange lækre retter, du bør prøve i løbet af ferien. Nyd også et glas af de lokale vine, som engang var de europæiske kongehuses foretrukne og i disse år igen er ved at vinde anseelse ude i verden.

Læs mere om Ungarn

Rejseguide om Ungarn

Her i denne lille rejseguide får du nogle nyttige informationer om Ungarn og tips til din rejse. Oplysningerne er udelukkende ment som inspiration og der må tages forbehold for forældede oplysninger og faktuelle unøjagtigheder. Hvis du ønsker flere rejsetips, kan du også besøge vores blog, hvor du kan finde mange spændende artikler om Ungarn og vores mange andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Storhed og fald

Når du i dag spadserer en tur rundt blandt de storslåede bygningsværker, monumenter og smukke pladser i hovedstaden Budapest, vil du tydeligt fornemme historiens vingesus og stemningen fra tiden, hvor Ungarn sammen med nabolandet Østrig udgjorde et af Europas mest magtfulde riger. Det store monarki var dog et etnisk kludetæppe, som til sidst ikke længere kunne holde sammen på sig selv. Længe før tronfølger Franz Ferdinand blev myrdet i Sarajevo 1914, hvilket blev startskuddet til verdenskrigen, der blev enden for dobbeltmonarkiet, havde Ungarn dog oplevet flere dramatiske omvæltninger.

I 1200-tallet var Ungarn for eksempel for en kort tid besat af mongolerne, og i 1526 blev det meste af landet indlemmet i det store tyrkiske rige. Først i 1699 blev tyrkerne fordrevet igen af de østrigske kejsere. I nyere tid har ungarerne også måtte underligge sig fremmede magter. Mod slutningen af 2. verdenskrig blev Ungarn således invaderet af den røde hær. Sovjetunionen sad tungt på magten helt frem til Jerntæppet faldt i 1989, hvor republikken Ungarn fik sin selvstændighed.

Hovedparten af nutidens etniske ungarere er efterkommere af de forskellige magyarstammer, som sidst i 800-tallet indvandrede og dannede et forenet Ungarn. Disse første ungarere, magyarerne, var formentlig oprindeligt udvandret fra områder nordøst for Det kaspiske Hav og slog sig først ned, da de nåede det, der i dag er Ungarn. Denne oprindelsesteori bygger til dels på sproglige studier, som ikke anerkendes af alle. Sikkert er det dog, at ungarsk intet har til fælles med nabolandenes sprog, men til gengæld  er fjernt beslægtet med finsk og estisk.

Der bor i dag knap 10 millioner mennesker i Ungarn, der inkluderer tyske og rumænske mindretal. Bemærkelsesværdigt er det desuden, at der lever omkring 5 millioner ungarere unden for landets grænser. Et flertal af disse "udlands-ungarere" er dog ikke emigranter, men er resultatet af Trianon-traktaten. Her trak sejrherrerne efter 1. verdenskrig nye grænser for Ungarn, hvilket efterlod store grupper af ungarer udenfor.

Geografi og vejr

Ungarn er en indlandsstat uden kyster, men i stedet omgivet af en halvcirkel af Karpaterbjergene. Geografisk opdeles landet normalt i tre hovedområder:  Mod sydvest er der det bakkede Transdanubien, mod nord et mere bjergrigt område samt det østlige og sydlige lavland med de udbredte sletteområder, puszta.

Takket være sin geografi har Ungarn et typisk fastlandsklima med varme somre og kolde vinter. Der er dog regionale forskelle. De største årstidsudsving finder man i sletteområderne, hvor sommeren er tør og varm, mens vinteren er kold og blæsende. Vil du finde det bedste tidspunkt at rejse til Ungarn, kan du dog som tommelfingerregel støtte dig til, at det normalt er varmt sommervejr fra juni til august med temperaturer op i mod 35 grader. Både forår og efterår er typisk milde med komfortable temperaturer, mens det ikke er usædvanligt, at der om vinteren er ned til -10 grader. På den årstid kommer landets mange varme kurbade for alvor til deres ret, ligesom en skål dampende gullash nok vil friste ekstra meget. Nedbøren er jævnt fordelt over året, den vestlige del af landet for dog i gennemsnit mere nedbør end den østlige.

Læs mere

Oplevelser

Herunder har jeg kort beskrevet nogle af de mange oplevelser, som venter dig på en rejse til Ungarn. Hvis du vil læse om de mange andre seværdigheder og aktivitetsmuligheder  i Ungarn, anbefaler jeg dig at besøge vores rejseblog, hvor du kan finde spændende artikler dette og vores mange andre rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Budapest

Hovedstaden Budapest er med god grund Ungarns ubetinget mest populære rejsemål. Det er desuden ikke blot det fordelagtige prisniveau, som gør Budapest til et oplagt mål for en storbyferie i Europa. Det gør derimod det overflødighedshorn af seværdigheder og kulturelle oplevelser, der venter dig her. Du kan nemt bruge dagevis på at udforske seværdigheder og kulturliv på både Buda- og Pestsiden af Donau, der deler den charmerende hovedstad i to.

På din rejse til Budapest bør du afsætte god tid til de kulinariske oplevelser lige fra delikatesserne, der sælges fra boderne i den store, smukke torvehal, til kagerne på på de traditionsrige konditorier og kaffehuse. Budapest er i det hele perfekt til en rigtig livsnyderferie. Udover den anerkendte gastronomi er byen nemlig også kendt for sine mange historiske kurbade, hvor du i det varme, mineralrige vand nemt slapper helt af.

Uspoleret natur og imponerende slotte

Selvom Budapest bør stå højt på alles ønskeliste over rejsemål, er der også meget at se og opleve uden for hovedstaden. Balatonsøen og byerne omkring den er for eksempel et af landets mest familievenlige rejsemål, hvor I både kan slappe af på dejlige strande, bruge tiden på et utal af børnevenlige aktiviteter eller besøge hyggelige landsbyer og kursteder.

Buda Slot, også kendt som Det Kongelige Palads, i Budapest er desuden ikke det eneste imponerende slot, som du kan besøge på en rejse til Ungarn. Der findes omkring 100 slotte og borge rundt om i landet, hvoraf adskillige er åbne for besøg. Omkring halvanden times kørsel nordøst for hovedstaden ligger for eksempel den smukke barokby Eger med borgen, der er blev opført i det 13. århundrede efter den mongolske invasion og er kendt for at have modstået et tyrkisk angreb i 1552. Der er flere interesssante udstillinger inde bag borgens tykke mure.

Læs mere

Rejsemål , Ungarn

Valgfri afrejsedato og rejselængde på alle hoteller

Filtrér