Rejser til Budapest

Budapest, som deles i to af Europas næstlængste flod, er hjemsted for en imponerende samling af UNESCO-verdensarvssteder, museer og kunstgallerier. Her kan du betragte verden gå forbi fra historiske caféer, der tidligere var samlingssteder for kunstnere, digtere og filosoffer, samt udforske unikke boutiquer og designbutikker. Efter en naturskøn cykeltur langs floden kan du bløde musklerne op i et af byens berømte termiske bade. Eller udforske undergrunden med en tur ned i en af de spektakulære drypstensgrotter.

Hoteller i Budapest

Populært i Budapest

Ungarn, Budapest
  • Nærmeste lufthavn: 18 km
  • Afstand til centrum: ca. 200 m
  • Pool
Ungarn, Budapest
  • Nærmeste lufthavn: 19 km
  • Afstand til centrum: ca. 200 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Ungarn, Budapest
  • Nærmeste lufthavn: 19 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant

Rejseguide om Budapest

Budapest er en fascinerende by med to forskellige sider, der forenes af en unik atmosfære. Opdelt i to halvdele af Donau har den ungarske hovedstad en Buda-side og Pest-side. I hele byen kan du dog finde masser af ting at tage dig til og masser af fascinerende kulturoplevelser, herunder interessante monumenter og museer.

Perfekt for eventyrlystne

Hvis du elsker ferier, hvor du kan gå på opdagelse, er Budapest den perfekte by for dig. Lej en cykel og cykl langs floden mellem byens største seværdighederne, eller tag på en guidet gåtur på det ikoniske slotsbjerg. Her finder du det kongelige palads med dets vidunderlige museum, galleri og bibliotek og ikke mindst fremragende muligheder for at få taget nogle fantastiske feriebilleder. Gå over den berømte kædebro til Széchenyi-pladsen på Pest-siden, og stop for at nyde udsigten tilbage mod slotsbjerget.

Imponerende vartegn

Den ungarske parlamentsbygning, som er den største bygning i landet og den højeste i Budapest, er mindst lige så imponerende som det kongelige palads. Følg med på en guidet rundvisning gennem bygningens storslåede indre, inden du går mod Heltepladsen (Hosök Tere) eller Skt. Stefans Basilika. Hvis du trænger til at tage en pause fra sightseeingen for at hvile benene, kan det anbefales at besøge et af Budapests termiske bade for at få løsnet op for musklerne, eller eventuelt læne dig tilbage og nyde et middagskrydstogt ned ad floden, mens aftenmørket sænker sig over byen.

Interessant natteliv

På en rejse til Budapest, skal du naturligvis smage en traditionel gulash, og prøve byens gadekøkkener. Om aftenen bør du lægge vejen forbi en af de såkaldte ruinbarer for at få et par drinks og opleve en side af byens liv, som både lokale og besøgende deltager i. En munter aften i Budapest er således både en billig og god måde at runde en oplevelsesrig dag med sightseeing af på.

Lokal transport

Sådan kommer du omkring med lokal transport i Budapest

Metro: Budapests fire metrolinjer forbinder byen på kryds og tværs med stop ved større togstationer og har forbindelse med lufthavnsbussen. Linje M4's tog er så højteknologiske, at de er førerløse!

Offentlige færge: Du kan krydse Donau-floden på en af de offentlige passagerfærger, som på effektiv vis forbinder de to flodbredder.

Bus: Med omkring 200 buslinjer at vælge imellem, er der helt sikkert en busforbindelse, der fører dig til dit ønskede mål.

Sporvogn: Nyd udsigten ud af vinduerne, mens din sporvogn triller langs med Donau-floden.

Budapest lufthavn: Budapest Ferenc Liszt International Airport ligger omkring 16 km sydøst for det centrale Budapest.

Hvad kan du opleve på en ferie i Budapest

Når det kommer til ting at gøre i Budapest, byder byen på mere end nok til at holde dig travlt beskæftiget under dit ophold, hvis du ønsker det. Budapest er en by bestående af to halvdele: 'Buda' og 'Pest'. I dag er forskellen mellem de to dele stadig tydelig. ‘Buda’ er således kuperet og fyldt med storslåede boligområder og ikke mindst det betagende Buda-slot, mens ‘Pest’ er større i omfang, fladere og hjemsted for de populære ruinbarer og et livligt natteliv.

Oplevelser for ethvert budget

Hvis du rejser til Budapest med et begrænset budget til fornøjelser, er det en af de bedste ting at gøre blot at gå en tur langs floden. Det er ikke kun en afslappende måde at tilbringe en dag på; når solen går ned, er her endnu mere charmerende, når de smukke bygninger og broer lyser op. Der er desuden masser af glimrende restauranter med spektakulær udsigt at vælge imellem, som Taverna Dionysos og Trattoria Toscana. Bemærk dog, at der ofte er virkelig travlt på disse i højsæsonen, så sørg for at reservere bord i forvejen, hvis du vil være sikker på en af de gode pladser.

Hvis du leder efter restauranter med afslappende stemning og traditionelle retter, finder du masser at vælge imellem. Százéves Étterem siges at være den ældste restaurant i Pest, og er et strålende sted at få en drink eller en bid at spise. Du kan heller ikke forlade Budapest uden at have bestilt gullasch, hvis du vil stifte bekendtskab med det autentiske ungarske køkken.

Ligeledes ved bredden af Donau kan du ikke undgå at bemærke det utrolige ungarske parlament, som er en af de seværdigheder i Budapest, som du ikke må gå glip af.

Seværdigheder

En af de mest populære attraktioner i Budapest er de termiske bade. I 'Buda' finder du for eksempel Gellért- og Kiraly-badene, som er mindre kendte og mere fredelige. I 'Pest' kan du nyde godt af de populære Széchenyi-bade. Her kan du tage en svømmetur, beundre det majestætiske indgangsparti og endda tage et slag skak. Det er også ovre i 'Pest' at du finder Dagály-badene, som byder på ti bassiner med forskellige temperaturer.

Når du spadserer gennem byen, vil du uundgåeligt imponeres over de talrige smukke eksempler på gotisk arkitektur. Gå du på opdagelse i 'Pest', vil Buda Slot skille sig ud i al sin herlighed, men glem heller ikke at lægge vejen forbi Vajdahunyad Slot i byparken, der er tydeligt inspireret af Hunyadslottet i Rumænien.

I alt otte broer over Donau-floden binder Buda og Pest sammen. En af de mest berømte af disse er Kædebroen, som var den første permanente bro, der forbandt de to sider i 1849. Broen der næsten blev fuldstændigt ødelagt under 2. verdenskrig med undtagelse af de beskyttende løver, der på forunderlig vis formåede at overleve bombningen, er endnu en af Budapests gratis seværdigheder.

Maden og drikke

Traditionelle retter: Tag dig tid til at prøve traditionelle ungarske retter såsom gullasch, paprikagryde med kylling og fyldt kål

Til den søde tand: Besøg byens kaffehuse og caféer for at forkæle dig selv med en lækker ungarsk kage eller wienerbrød og en god kop kaffe

Madmarkeder: Budapests største indendørsmarked - Central Market Hall - har talrige boder, der bugner af fristende ost, kød og kaviar.

Uanset om du leder efter fin gourmetmad eller billig fastfood, finder du det i Budapest, der kulinarisk er meget mangfoldig. Udnyt chancen for at nyde traditionelle ungarske retter, såsom gullasch, kyllingpaprika og kålruller, der afspejler byens rige og varierede historie. For mange er ungarsk mad lig med Ghoulash (Gulyas). Denne nationale ret findes på menuer over hele byen, lige fra på de billige spisesteder, der mest minder om et cafeteria, til på byens bedste restauranter.

Du behøver desuden ikke at finde den store pung frem, da selv de bedste restauranter i Budapest giver god værdi for pengene. Den nylige stigning i antallet af boutique-hoteller i byen er blevet modsvaret af en opblomstring af finere restauranter, herunder et par anerkendte Michelin-restauranter. Men du behøver som sagt ikke presse feriebudgettet for at spise godt. Du finder således god mad og drikke af høj kvalitet til overraskende overkommelige priser overalt i byen.

Rejser du til Budapest for at fejre en særlig begivenhed, er det oplagt at nyde et måltid ombord på en båd på Donau, hvor der rig mulighed for at tage på et middagscruise op og ned ad floden. Book for eksempel et måltid på Spoon the Boat Restaurant, et flydende establishment hvorfra du sammen med maden kan nyde en fantastisk udsigt over byens lys. Foodies vil ligeledes være i himmel i Nagycsarnok, Den store markedshal. Denne enorme markedsplads bugner af frugt, grøntsager, kød og bagværk. Blandt standene finder du også mere eksklusive perler såsom trøfler.

Hvis du kan lide et glas vin, bør du unde dig selv at prøve de fremragende vine, der er produceret i de 22 vinregioner i landet. Besøg for eksempel det jødiske kvarter, der er kendt for at have nogle af de bedste barer i Budapest til at nyde den lokale vin, eller bestil en egentlig prøvesmagning for at blive klogere på historien bag de lækre dråber. Tilsvarende er Budapests mange fremragende kaffebarer et ideelt sted at tage et afbræk fra sightseeingen og få en hurtig, opfriskende kop kaffe. Kaffen er god, især hvis den ledsages af Dobos-Torta (en type chokoladekage) eller andre kager, der giver dig et skud ny energi til at fortsætte din udforskning af byens seværdigheder. Den højloftede Art Deco Café Centrale holder åbent indtil sent og ligger bekvemt placeret mellem metrostationen Ferenciek Tere og Litteraturmuseet.

Efter en tætpakket dag med at udforskning af museer og gallerier, kan du slappe af og "slå håret ud" på byens bedste barer. Byen har længe haft ry for at være et godt rejsemål for enhver, der holder af stemningsfulde barer og ølhaver. På Pest-siden af Donau ynder de festglade, som er med på noderne, at søge mod 'ruinbarer', som holder til huse i nedslidte og forladte bygninger. Instant og Szimplakert tiltrækker for eksempel typisk en kunstnerisk skare med en blanding af musik, film, dans og drinks. Mikrobryggerier, der producerer specialiserede håndværksøl, har ligeledes oplevet en opblomstring i byen. Den postindustrielle Éleszto Craftbeer Garden byder for eksempel på et bredt udvalg af specialbryg samt velsmagende mad. Der tilbydes endda øl-cocktails, hvis du vil prøve noget utraditionelt. For mere normale cocktails kan det anbefales at tage en tur på den prisvindende Boutiq’Bar. Den regnes af kendere som en af de bedste cocktailbarer i verden og har en omfattende drinkmenu med over 350 cocktails at vælge imellem.

Vejret i Budapest

Hvornår er det bedst at rejse til Budapest på storbyferie?

Hvis du har en idé om vejret i Budapest, vil det gøre planlægningen af din rejse meget enklere, og give dig en mulighed for at vælge det perfekte tidspunkt at se de mange forskellige sider af denne unikke destination. Budapest er let at finde rundt i og byder året rundt på talrige begivenheder, som gør den ideel til en storbyferie.

Vinter måneder november, december, januar og februar.

Hvis du vælger at rejse til Budapest om vinteren, skal du normalt være forberedt på kolde temperaturer mellem -2 ° og 4 °. De kolde temperaturer betyder naturligvis dog dog større chance for sne. Et hvidt snedække over byen får den barokke arkitektur til at tage sig endnu mere magisk ud. Der er da også noget helt særligt stemningsfuldt over at vandrer omkring på julemarkedet ved Vorosmarty-pladsen med en lækker Chimney Cake i hånden. Vinteren er desuden et oplagt tidspunkt at forkæle sig ved med et dyb i de berømte og varme Szechenyi-bade.

Nyd foråret i marts, april og maj

Foråret i Budapest melder sin ankomst med stigende temperaturer, der endnu ikke er for høj til at udforske byen til fods. Det er derfor ofte det helt rigtige rejsetidspunkt til at opleve skønheden i Skt. Stefans Basilikaen og den storslåede parlamentsbygning. At gå hen over Szechenyi-kædebroen mellem Buda og Pest er et også must, hvorfra udsigten over byen især er smuk om aftenen. I forrået er det ikke usædvanligt med regnbyger, så det er klogt at medbringe en regnfrakke eller paraply.

De varme månder i juni, juli og august

Sommeren i Budapest er typisk varm og tør. Vejret er med andre ord perfekt til en mindeværdig sejltur på Donau. De varme aftener er desuden ideelle til at besøge en af de populære ruin-barer for at stifte bekendtskab med Budapests sprudlende natteliv eller finde vej op på en tagterrasse for at nyde en fænomenal udsigt over byen. Hvis du synes det bliver lidt for hedt, kan du søge ly i en af Budapests stemningsfulde kirker og synagoger, eller eventuelt blot forkæle dig selv med en af de lækre, kolde is fra Gelarto Rosa.

Månederne september og oktober er højsæson for storbyferie

Efteråret i Budapest er stadig lunt, så det stadig er ganske behageligt at opholde sig udendørs. Sommerens turisttrængsel er kraftigt aftaget, så museer og gallerier føles roligere. Det betyder dog ikke, at der ikke er masser af liv i byen. CAFé Budapest Festival i oktober giver dig for eksempel en chance for rigtig at forstå, hvad det er der får den ungarske hovedstad til at leve, og på denne årstid kan du opleve efterårsfarverne kaster en smuk glød over byparken (Városliget). Senere på sæsonen er det det perfekte tidspunkt at varme sig på en paprikarig pörkölt eller frugtagtig pálinka.

Rejser til Ungarn

Læs mere om Ungarn og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Ungarn her