Rejser til Budapest

Velkommen til Ungarn med Escapeaway, vi er specialister i rejser til Budapest, hvor du bor på nøje udvalgte hoteller. Du kan rejse i nøjagtigt det antal dage, du ønsker, og fra alle lufthavne i Danmark samt fra Hamborg lufthavn.

Vi tilbyder som altid valgfri afrejsedag, og du kan vælge blot at bestille dit hotelophold igennem os eller en samlet pakkerejse inkl. fly, hotel og evt. transfer tur/retur fra lufthavnen i Budapest.

Oplevelser for alle sanser

Budapest blev i 1987 optaget på UNESCO's prestigefyldte verdensarvsliste takket være byens rige kulturarv, ikke mindst i form af en enestående arkitektur, der stadig afspejler den oprindelige opdeling af byen i Buda, Óbuda og Pest. En rejse til Budapest med Escapeaway er dog ikke bare en chance for at udforske arkitektur i en af Europas historisk mest interessante hovedstæder.

Trods sin dybe historiske rødder, der strækker sig tilbage til romertiden, har nutidens Budapest således også en umiskendelig ungdommelig atmosfære med et levende, alsidigt kulturliv. I løbet af sommeren afholdes for eksempel mere end 600 gratis mini-koncerter rundt om i den ungarske hovedstad, hvor du kan tage en pause fra sightseeingen og nyde 15-20 minutters klassisk musik, jazz eller folkemusik fremført at talentfulde, lokale kunstnere under åben himmel. Trænger du til at hvile fødderne i løbet af eftermiddagen og eventuelt stille kaffetørsten, kan det også varmt anbefales at lægge vejen forbi Café New York. Ved åbningen i 1894 blev denne berømte café beskrevet som "verdens smukkeste", og man forstår hvorfor. 

Budapest er i det hele taget kendt som et rejsemål for livsnydere, der udover interessante seværdigheder sætter pris på god mad og afslapning. Har du for eksempel fået lidt trætte ben efter sightseeing i byens vestlige, bakkede del, er det for eksempel oplagt at besøge en af byens traditionelle termalbade, hvor man udnytter de talrige varme kilder. Der er ikke ret mange andre steder i Europa, hvor du som i Budapest kan kombinere storbyoplevelser med afslappende wellness. Det er ikke uden grund, at Budapest ofte beskrives som Kurbadenes by. Den sidste prik over i'et efter en oplevelsesrig dag med spændende sightseeing og afslapning bør være et dejligt måltid på en af de mange anerkendte restauranter i Budapest. Restaurantlivet er de senere år i stigende grad blevet en attraktion i sig selv. På din rejse til Budapest kan du da også se frem til at nyde gastronomi af høj kvalitet og det til priser, der indbyder til mange restaurantbesøg i løbet af ferien.

Bestil din rejse til Budapest hos Escapeaway, hvis du ønsker at bo i komfortable, smagfulde omgivelser med byens mange tilbud indenfor kort rækkevidde.

>> Læs også om rejser til Wien
>> Læs også om rejser til Prag

Hoteller i Budapest

Populære hoteller i Budapest

Ungarn, Budapest
9,7
Fabelagtigt
633 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 19 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Pool (evt. sæsonåben)
Ungarn, Budapest
9,5
Fabelagtigt
1288 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 19 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Ungarn, Budapest
9,5
Fabelagtigt
1010 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 20 km
  • Afstand til centrum: ca. 500 m
  • Internetadgang/Wi-Fi

Seværdigheder og oplevelser

Her har jeg beskrevet et lille udpluk af de mange oplevelser og seværdigheder, som venter dig på en rejse til Budapest. Hvis du har lyst til at læse mere om andre seværdigheder i Ungarns hovedstad, anbefaler jeg dig at læse vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om Budapest og vores mange andre spændende rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Gellért-bjerget og Citadellet

Byens bedste udsigtspunkt finder du på det 235 meter høje Gellért-bjerget, der er opkaldt efter biskoppen Gellért. Han blev dræbt i 1046 under et oprør mod kongen. Eftersigende blev han stoppet i en tønde fyldt med søm og rullet ned fra bakken. I det 19. århundrede blev der under det hapsburgske monarki bygget et citadel på toppen, hvorfra du har en fantastisk udsigt over det centrale Budapest og Donau.

Gellért-bjerget er en af den ungarske hovedstads gratis attraktioner, men der skal dog betales entré for at komme op og gå på murene (og besøge museet). Har du husket de fornuftige sko, er gåturen op til citadellet også ganske flot med flere udsigter undervejs. Du kan eventuelt holde pauser undervejs ved at kigge indenfor i nogle af butkkerne, der ligger i gaderne på vejen op. Det er dog også muligt at tage bus derop - eller eventuelt blot et stykke af vejen.

Er du afsted med din udkårne på en romantisk storbyferie i Budapest, kan det anbefales at afpasse besøget på Citadellet med solnedgangen. Det er meget stemningsfuldt at se, når lysene begynder at tændes ud over byen. 

Kurbade i Budapest

Budapest har en lang tradition for at udnytte de varme kilder til kurbade. Hvad enten du trænger til at få løsnet musklerne op efter en lang dag med sightseeing eller blot er afsted på en rigtig livsnyderferie, hvor wellness er omdrejningspunktet, er et kurbadbesøg en af de ting, du ikke må gå glip af.

Der er omkring 50 kurbade i Budapest, og de er meget forskelligartede. Nogle har rødder helt tilbage til tiden, da byen var besat af tyrkerne. Nogle af kendt for deres smukke, gamle arkitektur. Andre er meget moderne eller har mere karakter af friluftsbad. Fælles for dem er, at de byder på de perfekte betingelser for nogle timers ren afslapning. Flere af badene tilbyder desuden forskellige former for wellness-behandlinger. Nogle hævder, at det varme, mineralrige vand har forskellige helbredende virkninger. Følelsen der breder sig, når man sænker sig ned i det varme vand, er under alle omstændigheder fantastisk. Du behøver således ikke fejle noget for at kunne nyde godt af et kurbad. Du vil bagefter føle dig forfrisket og have ny energi til endnu mere sightseeing.

Et par af de mest kendte kurbade er Gellért-badet og Széchenyi-badet. Det førstnævnte ligger for foden af Gellért-bjerget og er kendt som det smukkeste kurbad i Budapest. Badet som er opført i farverig jugendstil i 1918, er del af et hotel. Udover forskellige bade og bassiner, kan du her også bruge tiden i en stor wellness-afdeling med forskellige former for massage og skønhedspleje. Széchenyi-badet, som er byens største kurbad og et af de største af sin slags i Europa, er især kendt for sit store udendørs område. I modsætning til de fleste af de andre varme kilder og bade i Budapest, ligger Széchenyi-badet på Pest-siden af Donaufloden.

Memento Park

Da Sovjetunionen begyndte at falde fra hinanden i 1989, havde man i Ungarn ligesom i mange af de andre østbloklande et behov for at skille sig af med symbolerne på det tidligere styre. Mange steder blev statuer af kommunismens helte revet ned og smeltet om eller solgt som skrot. I Budapest valgte man dog en anden løsning. De kommunistiske statuer, som havde stået overalt i byen, blev således i stedet i 1991 flyttet til en ny statuepark i distrikt 22 i den sydlige udkant af byen. 

Parken er designet af den ungarske arkitekt Ákos Eleod, som har organiseret de mere end 40 statuer efter forskellige temaer. Nogle statuer er letgenkendelige, som for eksempel en statue af Lenin, mens det nok kun er ungarerne der genkender statuerne af datidens lokale kommunistiske ledere. Der er også en række mere abstrakte skulpturer, og modsat indgangen kan du se et monument med et par enorme støvler. Det er en hyldest til opstanden mod de sovjetiske besættelsesstyrker i 1956, hvor en statue af Stalin blev revet ned og skåret i stykker indtil kun støvlerne var tilbage. Ved monumentet er desuden en interesssant udstilling om kommunismens fald.

Parken, som er åben året rundt, er ikke stor, men det kan alligevel anbefales at afsætte god tid til en gåtur rundt blandt statuerne. Det er næsten umuligt ikke at mærke historiens vingesus her.

Information og fakta

Jeg har her samlet lidt nyttig informationer om Budapest, såsom byens befolkning, historie og vejr, du kan bruge som inspiration til din ferie. Oplysningerne er udelukkende ment som inspiration og der må tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde flere oplysninger eller tips din rejse, vil jeg anbefale jeg dig også at tjekke vores blog, hvor du kan finde mange spændende artikler om vores rejsemål i Ungarn og resten af verden. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Budapest, der er Ungarns hovedstad, ligger ved Donaufloden i den nordlige del af landet. Byen, der har godt 1,7 millioner indbyggere, deles i to af floden. Indtil 1872 bestod Budapest da også rent faktisk af to adskilte byer, Buda og Pest. Rejser du til den smukke hovedstad, vil du stadig fornemme forskellen mellem de to bydele - ikke mindst geografisk. Buda på vestsiden af floden spreder sig således over 20 bakker, mens Pest på østsiden er mere flad. Budapest ligger da også netop på overgangen mellem Det Transdanubiske Højland og Den Ungarske Slette. På vestsiden kan du få sved på panden, når du går rundt mellem de mange seværdigheder som for eksempel Slotsdistriktet og Citadellet, mens du i Pest på østsiden lettere kan slentre langs de brede boulevarder med cafer, konditorier, restauranter og butikker. 

Donau, der er Europas næstlængste flod, sætter naturligvis også et markant præg på byen. Der ligger tre øer i den del af floden, som løber gennem Budapest: Csepel-, Margits- og Óbudai-sziget, hvor de to sidstnævnte er populære rekreative områder, hvor både lokale og besøgende kan tage en pause fra storbyens liv og leben.

Ungarn er kendt for sine varme kilder og Budapest er ingen undtagelse. Byen kan sågar bryste sig af at være den eneste hovedstad i verden med termale kilder - ikke mindre end 125 af slagsen! Fra dem strømmer hver dag omkring 70 millioner liter varmt vand med temperaturer på op til 58 grader. Varmen og vandets mineraler har man i århundreder benyttet til afslappende kurbade, som nogle desuden tror på har helbredende effekter. Det er i høj grad et spørgsmål om personlig smag, hvilket af Budapests mange kurbade, man synes er bedst, da de har hver deres stil og charme. Gellért Badet og Széchenyi Badet er dog et par af de mere kendte, som næsten alene på grund af deres smukke arkitektur er et besøg værd. 

Administrativt er Budapest opdelt i 23 distrikter, 6 i Buda, 16 i Pest og ét på Csepel-øen, hvis nordlige spids rækker inden for bygrænsen sydfra. Regnes alle forstæder og mindre byer nær Budapest med, bor der i "Storbudapest" omkring 3,3 millioner mennesker. Det er over en tredjedel af Ungarns befolkning, og byen vokser fortsat. Budapest er således en af de europæiske byer, der i disse år oplever den stærkeste vækst, hvor indvandring overstiger udvandring. Kigger på man indbyggernes etniske tilhørsforhold identificerer godt 80 procent sig selv som ungarere, derudover bor der også mindretal af blandt tyskere, slovenere, romaer og romænere. Byen har desuden et af Europas største jødiske samfund. 

Budapests historie i korte træk

Selvom der har været bosættelser i og omkring Budapest siden den tidlige stenalder, er det med romernes etablering af en legionslejr, Aquincum, i år 89, at byen fik sin egentlige begyndelse. Romerne forlod området i omkring år 400, da romerriget faldt fra hinanden. Omkring 400 år senere indtog magyarerne under prins Árpád området og Buda udviklede sig til regionens administrative centrum, mens Pest på modsatte side af floden blev det kommercielle centrum og havneby.

Den osmanniske besættelse (1541-1686) betød en nedgangsperiode for begge bydele, selvom pashaen (en højtrangerende i det tyrkiske imperium) holdt til i Buda. Mange af byens kirker blev omdannet til moskéer, ligesom en stribe fine kurbade blev etableret under det tyrkiske herredømme. Nogle af disse er stadig i brug her flere hundrede år senere. Karl 5. af Lothringen tilbageerobrede byen for de kristne i 1686 og i 1718 var Ungarn atter helt frigjort af Det Osmanniske Rige. Det efterfølgende århundrede var det for Ungarn især oprettelsen af det østrigsk-ungarske dobbeltmonarki i 1867, som var afgørende. Det førte til at Buda og Pest blev samlet i én by i 1872 og efterfølgende officielt udnævnt til kongerigets hovedstad. 

Den efterfølgende periode må regnes som Budapests storhedstid, hvor byen ikke blot voksede hastigt i omfang og indbyggertal, men også fik mange af de monumenter og bygningsværker, som også i dag gør byen så storslået. I 1896 i forbindelse med tusindårsfestlighederne åbnede for eksempel Europas første undergrundsbane, ligesom der i denne gyldne periode blev bygget flere broer mellem de to bydele over Donau. Udviklingen fortsatte frem til 1. Verdenskrig, hvor opløsningen af det østrigsk-ungarske dobbeltmonarki gjorde landet betydeligt mindre end før. Budapest blev dog også i mellemkrigsårene regnet for en vigtig industri- og handelsby.

Fysisk klarede Budapest sig trods den tyske besættelse sig nogenlunde uskadt gennem de første år af 2. Verdenskrig. De Allieredes luftbombardementer mod slutningen af krigen og de svære kampe, der udbød da Den Røde Armé rykkede ind i byen, kostede dog dyrt. Blandt andet sprængte de tyske tropper alle byens broer. Efter krigen lå en tredjedel af alle bygninger i ruiner, og en stor del af byens 250.000 jødiske indbyggere var blevet dræbt eller fordrevet.  

Efter krigen, hvor Ungarn fortsat var besat af Sovjetunionen, var Budapest scene for Den Ungarske Opstand i 1956. Opstanden blev slået hårdt ned, og byen blev tilføjet store materielle skader, da russiske tanks beskød byen. Ligesom i andre østbloklande satte tiden frem til murens fald sit præg på Budapest i form af kedelige, grå boligblokke, som skød op i byens udkant, og statuer af kommunistiske helte, der syntes at stå på alle pladser. Statuerne er siden blevet samlet og flyttet til Memento Park.

I dag er Budapest en moderne storby, som skuer fremad, men samtidig værner som sine historiske seværdigheder. Det er en kombination, som tiltrækker millioner af besøgende hvert år. Budapest er da i kraft af sin beliggenhed og historie et rejsemål, hvor du har en enestående mulighed for at opleve mødet mellem Øst og Vest. 

Vejr og klima

Ungarn er landfast, og Budapest har da også et typisk fastlandsklima med kolde, nedbørsrige vintre og varme somre. Rejser du hertil midt på sommeren, må du således forvente, at temperaturen kan bevæge sig et godt stykke op over 30 grader i Budapest. Vil du gerne holde en ferie med masser af sightseeing, er foråret og de første efterårsmåneder typisk de mest optimale tidspunkter, da det her ikke er for hedt til at bevæge sig rundt til fods. I slutningen af april er det dog ikke unormalt, at temperaturen kan nå op på 25 grader. Kommer du i efteråret, kan du frem til slutningen af oktober ofte nyde godt af mildt vejr med omkring 20 grader om dagen.

Transport

Ungarn er ikke længere fra Danmark, end at du kan køre hertil i bil eller med tog. Vil du hellere bruge alle feriedagene i byen, er det dog som regel også nemt at finde en billig flybilligt til Ferihegy International Airport, som ligger bare 15 km fra centrum. Lufthavnen der fornylig har gennemgået en større modernisering og udvidelse, benyttes af blandt andet af lavprisflyselskabet Ryanair, men også en stribe andre kendt selskaber med ruter til blandt andet Danmark. Der er gode forbindelser med offentlig transport fra lufthavnen ind til byen, ligesom der holder taxier klar.

I selve Budapest kan du komme omkring med bus, sporvogne og metro. Mange af de centrale seværdigheder kan dog sagtens udforskes til fods. Vær opmærksom på at der efter kl. 23 kun er få afgange med offentlig transport. 

Godt at vide

Valuta: Forint (HUF). Der er nogle steder, som modtager betaling i euro, men vær opmærksom på at vekselkursen ofte er dårligere end i banken. Foritnt findes i mønter af 5, 10, 20, 50, 100 og 200, mens sedlerne findes i værdier af 500, 1000, 2000, 5000, 10000 og 20000. På de fleste butikker, restauranter og hoteller kan du betale med kreditkort. Har du brug for kontanter, er der talrige hæveautomater rundt om i byen. 

Drikkepenge: Det er normalt at give omkring 10-15 procent i drikkepenge for eksempel på restauranter og til taxi-chauffører.

Tidsforskel: Der er ingen tidsforskel mellem Ungarn og Danmark.

Rejser til Ungarn

Læs mere om Ungarn og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Ungarn her

Hvad siger gæsterne i Budapest?

9,1
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 40 anmeldelser